Review | Two Point Museum – Ontwikkelaar Two Point Studios werd in 2016 opgericht en heeft ons tot dusver twee games gebracht: Two Point Hospital en Two Point Campus. Twee prima games die ook een succes genoemd mogen worden, en dus ging de ontwikkelaar door met een nieuwe variant en die verschijnt zeer binnenkort: Two Point Museum. De titel zegt het zelf al: in deze game zul je een museum runnen, en dat op een vergelijkbare manier zoals je eerder het ziekenhuis en de campus diende te managen. Wij hebben de afgelopen week de museumdirecteur uitgehangen en dat beviel.
Rustig opbouwen
Two Point Museum kent een vergelijkbare opzet als de andere twee games van deze ontwikkelaar. Dat wil zeggen dat als je de game voor het eerst opstart, het verstandig is om niet gelijk in de Sandbox modus te duiken. Net zoals voorheen is ook Museum een vrij diepgaande game, waar veel meer bij komt kijken dan simpelweg je museum inrichten. Vanzelfsprekend vormt dat een belangrijk onderdeel, maar ook onderhoud, het aanstellen van personeel, uitbreiding, doelstellingen bereiken en meer zijn taken binnen de dagelijkse bezigheid.
Maar geen nood: voor nieuwkomers of spelers die hun geheugen even willen opfrissen is er een soort campagne, waarin je alle kneepjes van het vak leert. Je krijgt hier een bestaand museum voor je kiezen dat nog helemaal leeg is. Op basis van opdrachten zul je die steeds verder vullen, wat varieert van ticketkiosken plaatsen tot het inhuren van een beveiliger, en van het inrichten van het algehele decor tot het plaatsen van museumwaardige objecten. Nu kun je alles lukraak neerplempen, maar het loont de uitleg te volgen en te kijken welke zaken verband met elkaar hebben.
Om te zorgen dat je museum in aanzien stijgt, is het namelijk belangrijk om een ‘buzz’ te creëren, wat je kunt realiseren door bepaalde objecten verder aan te kleden, maar ook door specifieke doelen te voltooien. Dit komt bijvoorbeeld terug bij het boosten van de buzz rondom een aquarium, waar exotische vissen in rondzwemmen die graag een maatje willen hebben. Het gaat dus ook verder dan alleen maar oude dingen laten zien, want een aquarium is iets heel anders dan dino’s uitstallen.
Meerdere musea tegelijk runnen
De campagne is een prettige manier om de gameplay goed te leren kennen en Two Point Studios slaagt erin om de vele opties die de game je biedt duidelijk uit te leggen. En als iets gaandeweg onduidelijk is, dan is er per opdracht weer een meer specifieke uitleg te vinden. Hierdoor kom je nooit echt vast te zitten en is het lekker ontspannen terwijl je jouw museum beetje bij beetje verder aan het uitbreiden bent. Dit komt op een gegeven moment ook met de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden in de vorm van nieuwe musea. Als de een staat en prima draait, dan is het grootste werk gedaan en komt het vooral op managen aan.
In de game zal je echter nooit zonder werk komen te zitten, want op een gegeven moment kun je meerdere musea tegelijk runnen. Je doel hierbij is om een hogere rating te behalen, wat voor meer aanzien zorgt en dat opent weer nieuwe deuren. Het is uiteindelijk een natuurlijke progressie, die in de gameplay erg solide en prettig aanvoelt. Ja, je krijgt veel op je bord, maar het is altijd goed te managen zonder dat er écht stress bij om de hoek komt kijken. Overigens is het niet zo dat als een museum eenmaal draait het dan een fluitje van een cent is: het is dan belangrijk om de buzz in de gaten te houden, de klanttevredenheid en minstens zo belangrijk: je personeel.
Het is belangrijk je personeel te vriend te houden, want anders gaan ze de kantjes er vanaf lopen of ze dienen simpelweg hun ontslag in. Dat wil je niet hebben als het een drukte van jewelste in je musea is, dus blijf ook dat soort signalen in de gaten houden. Daarover gesproken, de game is gelukkig dermate duidelijk in zijn uitleg en instructies, dat je tijdig signalen van als iets fout dreigt te gaan zult ontvangen. Hierdoor kun je altijd adequaat reageren voor het te laat is. Leuk detail hierbij is dat je op Expeditie kan gaan, wat niet zonder gevaar is. Dit levert gaandeweg ook weer wat nieuwe dilemma’s op, waar jij als directeur op moet reageren.
Ontwikkel je personeel
Het inrichten van je museum gaat op identieke wijze als in de vorige games, dus je hebt een rits aan objecten om te plaatsen, cosmetische items om de boel op te leuken en natuurlijk de mogelijkheid om verschillende expositieruimtes aan te leggen. Die kun je vullen met de standaardobjecten, maar dat is zeker niet alles. Zoals zojuist al even genoemd, kun je namelijk ook op expeditie gaan. Dit zijn uiteenlopende klussen, waarvoor je personeel in dienst moet nemen. Sommige expedities vragen echter om specifieke skills, die je jouw personeel weer kunt aanleren via een aparte optie in de game.
Het loont dus om in je personeel te investeren, want hoe meer zij zich ontwikkelen, hoe meer mogelijkheden er ontstaan. Als een personeelslid vervolgens de juiste expertise heeft, kan hij of zij op expeditie gestuurd worden wat meer unieke items, dieren of andere zaken oplevert. Natuurlijk zijn er ook expedities die iedereen kan doen, maar die zullen qua resultaat altijd minder indrukwekkend uitvallen. De expedities vormen best wel een belangrijk onderdeel van de gameplay, want naast het ontwikkelen van nieuwe (interactieve) objecten voor je museum, is het doen van opgravingen en meer een stuk waardevoller. Wat daaruit komt is immers wat mensen echt willen zien.
Bouw lekker door
Je bent al snel uren bezig met de campagne, die je alle kneepjes van het vak leert. Mocht je nadien niet genoeg hebben, dan kun je in de Sandbox modus aan de slag. Dit biedt je als het ware een leeg canvas, waarop je vanaf nul zelf met je museum begint en het doel is natuurlijk om daar het beste van te maken. Deze modus is zoals de naam al suggereert oneindig, waardoor Two Point Museum je dagen zo niet weken aan het spelen kan houden. Dit met de belofte dat er op termijn nog content bijkomt, maakt dat je simpelweg waar voor je geld krijgt. Al kan een punt van kritiek wel zijn dat het aantal thema’s in de basisgame met oudheid, aquarium, buitenaards en bovennatuurlijk wat beperkt is.
Het meest efficiënte is simpelweg om deze titel op de pc te spelen, want dat gaat het snelst met alle opties die je hebt in combinatie met een muisbesturing. Wij speelden de game op de PlayStation 5 (Pro) en dus waren we op de controller aangewezen, maar geen zorgen. Two Point Studios heeft een goede manier gevonden om de vele opties gemakkelijk bereikbaar te houden met de controller, die in dat opzicht beperkter is dan toetsenbord en muis. Als je Two Point Campus bijvoorbeeld hebt gespeeld, dan weet je precies wat je kan verwachten. Het werkt allemaal meer dan prima.
Wat framedrops
Op de gameplay valt eigenlijk niet zoveel aan te merken. Het werkt, heeft genoeg te bieden en voelt als een frisse nieuwe wind na Hospital en Campus. Ja, het is behoorlijk herkenbaar en in die zin meer van hetzelfde, maar de verandering naar Museum zorgt voor net wat andere en nieuwe invalshoeken die in de smaak vallen. De keerzijde van deze positieve zaken is dat de performance helaas net niet 100% stabiel is. We hebben meermaals meegemaakt dat de framerate toch wel behoorlijk inzakte en dat is misschien wat opmerkelijk: afgezien van veel piepkleine bezoekers die het scherm vullen, is het grafisch cartoony ingestoken en doet de game weinig met speciale effecten die veel rekenkracht vereisen.
De performance is over het algemeen gewoon stabiel, maar het is jammer dat de framerate soms wat in elkaar zakt. Die is normaliter gewoon 60fps, wat meer dan prima is. Ook qua resolutie hebben we niks te klagen, want het geheel wordt in een 4K resolutie gepresenteerd en met de kleurrijke stijl van de graphics komt alles goed uit de verf. Idem dito voor de audio, waarbij er voornamelijk een rustig deuntje speelt en je bij het plaatsen of je acties een bijpassend geluidje hoort. Het is precies wat je verwacht, het is goed, maar blinkt nergens echt in uit. En daarmee is Two Point Museum eigenlijk zoals van te voren al verwacht: als je de reeks kent weet je precies wat te verwachten en daar is helemaal niks mis mee. Vooral omdat de insteek van Museum fris genoeg is om weer lang te kunnen blijven boeien.
Gespeeld op: PlayStation 5 Pro.
Ook beschikbaar op: Xbox Series X|S en pc.
Inloggen werkt wel, maar zodra ik wil reageren op dit artikel, ben ik weer uitgelogd, en moet ik weer inloggen…
In ieder geval; leuke review, denk dat ik dit spel maar eens ga proberen.
Oh, Ik was dus wel ingelogd. Maar feit blijft dat ik iedere keer weer moet inloggen als ik deze site bezoek.
@GrillMeister: yes ik ben ermee bezig
Hoe kan dit nou weer hetzelfde scoren als mh wilds. Reviews hier gaan nergens meer over
@Anoniem-9887:
Andere genre. Waarschijnlijk zeer goed in deze genre?
@M4GN3T: is er iets te doen aan het feit dat ik bij elk artikel of elke x dat ik terug ga naar de main page weer aan moet vinken dat ik 24+ ben. Erg irritant en ongewoon voor een app
Een zeer goede game ook de opzet is leuk dat je steeds van museum veranderd net de eerste level met de aquariums op 5 sterren gehaald.
Totaal kan je 25 sterren halen verdeeld over 5 museums zit nu na dag 2 op 14 sterren in totaal.
Werkt ook zeer verslavend of je van dit genre houd kan niet wachten op de eerste dlc.
Normaal gezien spreken dit soort games mij niet aan, maar deze franchise ziet er zeer leuk en toegankelijk uit voor iedereen
nice
@anush: very nice
@anush: nicer