Hands-on Far Cry 3 – Crytek maakte jaren geleden eens furore met de techdemo X-Isle. Deze techdemo liet een dusdanig goede indruk achter bij Ubisoft die besloten er een volledige game van te maken. Het resultaat was Far Cry, welke de speler naar een prachtige tropische locatie bracht om daar te gaan knallen tegen alles wat er op het pad kwam. Ubisoft nam na dit deel het stokje over van Crytek en kwam met Far Cry 2 die in contrast met het eerste deel toch behoorlijk anders was, voornamelijk door de setting in Afrika. Far Cry 3 keert terug naar de roots en wij probeerden deze game eens uit.

Terugkeer naar de roots

Far Cry 3 is een terugkeer naar de roots, dat mag wel duidelijk zijn met de prachtige tropische setting, veel geweld en vooral een hoop spektakel. Toch zijn er een aantal dingen anders. Zo is de game in vergelijking met het origineel – we benoemen dit deel, aangezien Far Cry 2 fundamenteel anders was – aanzienlijk minder lineair. Natuurlijk zijn er veel momenten waarop je een vaste route naar je doel volgt, maar de benadering van de te volbrengen doelstellingen zijn vanuit verschillende kanten te benaderen.

Een ander punt van verandering is dat aliens nu honderd procent overboord zijn gekieperd. Geen wazige science-fiction, maar keiharde actie tegen menselijke tegenstanders. Toch zou Far Cry 3 geen Far Cry zijn als er wat onverklaarbare dingen gebeuren en dat zien we terug in jouw voornaamste vijand met de werkelijk briljante naam: Vaas. Deze knakker is zo twisted als het maar kan en hij zal dan ook op jouw geest gaan inspelen. We kregen hier flarden van te zien, maar hoe dit in het verhaal zal gaan uitpakken en wat voor invloed het op de gameplay precies zal hebben, dat is nog even afwachten.

Vaas mindfuckt je

Tijdens de hands-on speelden we een stukje in de singleplayer en hierbij even los van de actie zelf viel vooral op dat je best een behoorlijke tegenstand te verduren krijgt. Vijanden wisselen continu van positie en als je een vijand mist, dan leg je binnen de kortste keren het loodje. De vijanden aanpakken doe je uiteraard met de nodige wapens die we al vaker in andere games gezien hebben, maar een vernieuwend element is de pijl en boog die heerlijk fijne headshots kan uitdelen. Of je in de uiteindelijke game ook zelf de mogelijkheid krijgt om de vijanden te mindfucken, zoals Vaas dat bij jou doet is niet bekend, maar het zou kunnen wat het des te interessanter maakt.

Onze hands-on met de singleplayer was eigenlijk niet bijster uitgebreid en los van de toffe actie is enkel het grafische aspect nog dat ons opviel. Voor de rest was het gewoon een first person shooter die een positief gevoel achterliet, maar verder niet een verpletterende indruk achterliet. Dat is verre van negatief, want Far Cry 3 gaat een shooter worden die je zeker in huis wilt halen. Dan wel voor de actie, de locaties en het verhaal dat een interessant uitgangspunt heeft.

Grafisch een prachtige game, maar…

We hadden het al even over de graphics. Deze zijn zoals je van een Far Cry verwacht in een tropische setting meer dan mooi te noemen. Het felblauwe water, de bewegende bomen en de toepasselijke gebouwen en nederzettingen op de eilanden zorgen voor een prachtige sfeer. De game komt in het najaar uit, maar met Far Cry waan je je weer eventjes op dat tropische eiland waar je wellicht deze zomer een week of twee aan het strand ligt. Het mag duidelijk zijn dat Ubisoft op grafisch vlak het onderste uit de kan haalt en dat is een fijn vooruitzicht, alleen…

Inderdaad, er is een keerzijde te bespeuren en dat zit hem in de coöperatieve spelmodus van de game. Hierbij oogde het grafische aspect aanzienlijk minder en dat is vooral te wijten aan de matige anti-aliasing. Natuurlijk gaat het hier nog om een vroege code die we te spelen kregen, dus de ontwikkeling is nog volop aan de gang, met daarbij een goede kans dat dit in een later stadium gefixt zal worden. Los daarvan kunnen we zeggen dat de coöperatieve spelmodus net zo vermakelijk is als de singleplayer. Het samenwerken staat centraal en dat is zowel aan de orde bij het bevechten van de vele vijanden, alsook het voltooien van verschillende opdrachten die relevant zijn voor het tot een goed einde brengen van een missie.

Voorlopige conclusie

Far Cry 3 heeft op de E3 in zowel de singleplayer als de coöperatieve spelmodus een goede indruk achtergelaten. Het schieten werkt prima en in de singleplayer zal het verhaal een interessant aspect worden. In de coöperatieve modus is samenwerken vooral van groots belang en in de relatief lange missie die we konden spelen zat dat in ieder geval helemaal goed. Far Cry 3 is bovendien op grafisch vlak bijna overal van hoog niveau en het aanwezige mysterieuze sfeertje smaakt absoluut naar meer. Het is dan ook veilig om te zeggen dat Far Cry 3 een prima shooter gaat worden en vanuit persoonlijk perspectief kan ik eigenlijk niet wachten.