Special: De PlayStation 3 YouTube app – YouTube is haast niet meer weg te denken uit het dagelijkse internetgedrag van de gemiddelde internetter. Werkelijk alles kun je in videovorm terug vinden via deze videodienst en als je eigen materiaal hebt, dan kun je deze zonder enige moeite uploaden. Diverse apparaten zijn al voorzien van een heuse YouTube applicatie, maar vreemd genoeg ontbrak deze op de PlayStation 3. Daar is met de Amerikaanse release van onlangs verandering in gekomen en op korte termijn verschijnt de app ook in Nederland, desondanks konden wij er almee aan de slag.

Waardeloze werking van YouTube via de PS3 browser

Iedereen die op de PlayStation 3 wel eens naar YouTube heeft gesurft via de browser is het met me eens als ik zeg dat het voor geen meter werkte. Het zat hem voornamelijk in de automatische re-direct naar de XL versie van YouTube. Deze is op zich best gebruiksvriendelijk, maar wat de veelvuldige YouTube gebruiker ongetwijfeld wel eens gemerkt heeft is dat de zoekfunctie via de XL variant van de website niet alles toont wat wel getoond wordt bij de normale versie van YouTube. Nu is deze normale versie van de website ook bereikbaar via de browser, maar via een omweg en die is verre van gebruiksvriendelijk op de PlayStation 3.

Dit geknoei is nu allemaal verleden tijd, want het eerste wat je gaat doen na de PlayStation Store update van vandaag is de YouTube app downloaden. Ja, het is min of meer een verplichting en dat niet zonder reden. Het valt namelijk te omschrijven als één van de meest fijne toevoegingen aan de PlayStation 3 ooit en voor de moeite die je ervoor moet doen hoef je het niet te laten liggen. De applicatie weegt in totaal slechts 22 MB en dit is dus zo binnen, de installatie volgt vervolgens automatisch en nadien kun je de applicatie vinden onder TV/Videodiensten.

Direct aan de slag met een druk op de knop

Met een druk op de knop start je de applicatie op en kun je direct aan de slag. Ben je een wat meer ervaren YouTube gebruiker of heb je een eigen kanaal, dan kun je ook inloggen op de applicatie. Let wel, je hebt hiervoor een telefoon, tablet of PC nodig, want de applicatie geeft je een verificatie code die je op één van de apparaten moet instellen. Bij een succesvolle poging zul je nadien ingelogd zijn met je account heb je inzage op je eigen video’s. Qua functionaliteiten met betrekking tot je eigen kanaal is de app wat beperkt, maar dat zal weinig uitmaken. Ook het uploaden en bewerken van bestaande (eigen) video’s is niet mogelijk.

De applicatie is dus voornamelijk een manier om op fatsoenlijke wijze video’s te bekijken in plaats van dat omslachtige gedoe via de matig werkende browser van de PlayStation 3. Gebruikersgemak was zeer slecht tot matig op de websites via de PlayStation 3 en laat de app hier nu net in uitblinken. Het is eerst eventjes rondkijken, maar als je de logica door hebt werkt het zeer efficiënt. Het gebruikt min of meer een soortgelijke werkwijze als de XMB, alleen scroll je nu niet van links naar rechts voor de verschillende categorieën, maar van boven naar beneden en vice versa. In deze ‘lijst’ tref je diverse keuzemogelijkheden aan.

Veel efficiënte keuzemogelijkheden

Deze keuzemogelijkheden variëren van het inloggen (instellingen) tot verschillende soorten video’s. Dit is opgedeeld in categorieën, dat uiteenloopt van gaming tot muziek en meer. De standaard variaties in type video’s en vanzelfsprekend vind je hier ook een geschiedenis optie tussen en bij elke optie die je in de verticale lijst tegenkomt krijg je op een horizontale balk automatisch de gerelateerde video’s binnen de betreffende categorie. Een kind kan de was doen, want dat is in feite de algehele besturing van de applicatie. Binnen enkele seconden ken je de volledige werking en zit je te genieten van diverse video’s in hoge kwaliteit.

Naast dat veel opgedeeld is in categorieën zul je verder vooral de zoekoptie gebruiken van de app. Hiermee kun je immers precies opzoeken wat je hebben moet en daar valt het enige minpunt van de gehele app te bespeuren. Waar je overal op de PlayStation het traditionele zwevende qwerty toetsenbord krijgt ben je in de app beperkt tot het gehele alfabet achter elkaar. Door letters individueel te selecteren vorm je uiteindelijk je zoekterm en de meest gebruikte letters zie je op verticale wijze onder de letters staan zodra je er op gaat staan. Echter als je het digitale toetsenbord gewend bent, dan is dit nogal omslachtig. Het is sowieso een stuk trager en het is jammer dat er niet gewoon van de gebruikelijke manier gebruik wordt gemaakt.

Conclusie

Na uitgebreid de app geprobeerd te hebben kunnen we niets anders zeggen dat het één van de meest functionele toevoegingen voor de PlayStation 3 ooit is. Vanzelfsprekend is dat vooral aan de orde als je veelal gebruik maakt van YouTube, maar los daarvan is het een programma dat als een zonnetje werkt en waar niets op aan te merken valt behalve dan de manier van termen intoetsen, maar dat moeten we maar voor lief nemen. De overstap van de browser op de PlayStation 3 naar de app is immers al een verademing op zich. We kunnen je deze app dan ook absoluut aanraden om uit de PlayStation Store te halen. Het enige wat je nodig hebt is een Amerikaans account, want het werkt prima op Europese PS3’s.