http://playsense.nl/images/file/img_529641c8f3314.jpg

Review: Battlefield 4 PS4 – Over Battlefield 4 voor de PS3 hebben we al eens een review geschreven, zoals je hier kunt lezen, daar gingen we vooral inhoudelijk in op de game. We gaan de game dan niet ook op de PS4 helemaal opnieuw recenseren, aangezien het wat dat betreft precies dezelfde game is. We gaan alleen wel even kijken naar wat de verschillen zijn en in hoeverre dit een voordeel oplevert.

Laten we beginnen met het grafische aspect van de game, als je de PS3-versie van Battlefield 4 naast de PS4-versie zet zullen je er een aantal dingen opvallen. Zo zie je veel meer stof door de lucht waaien, zijn rookwolken en explosies realistischer en ziet het geheel er wat scherper uit. Klein voorbeeld uit het eerste level, op de PS3 ontbraken de vogels toen je op het grote veld kwam, maar bij de PS4-versie zijn ze aanwezig. We moeten er alleen wel bij zeggen dat het niet de mooiste shooter is die we op de PS4 hebben gespeeld, deze eer gaatnaar Killzone: Shadow Fall. Killzone ziet er echt veel mooier uit dan Battlefield 4 en biedt veel scherpere textures, maar dit is ook niet zo gek, want die game is een stuk minder uitgebreid en groots als BF4.

De draw-distance op de enorme maps van Battlefield 4 is nagenoeg hetzelfde als op de PS3, maar je ziet net wat meer detail en scherpte wanneer je in de verte kijkt. De anti-aliasing is alleen niet op en top op de PS4, maar wel aanzienlijk beter dan bij de Xbox One versie. In de campagne is de anti-aliasing nog wel te doen, maar in de multiplayer zien we dat dit toch stukken minder is. Je merkt dat het echt een opgewaardeerde versie is en alhoewel we gehoopt hadden op soortgelijke kwaliteit als op een redelijke game PC onder de 1000 euro, dit is niet het geval helaas.

Waar Battlefield 4 op de PS4 dan ook zijn meeste charme moet weghalen is het feit dat de game op 60FPS loopt. Het is zo’n enorm verschil met de PS3-versie die op 30FPS loopt, dat we de niet zulke extreem mooie graphics voor lief nemen, de game is mooi, maar geen grafisch hoogstandje. We hopen dan ook dat dit een trend gaat worden met shooters op de PS4, want 60FPS maakt de game gewoon een stuk aantrekkelijker om te spelen. Het beeld beweegt veel soepeler en het zorgt ervoor dat alles niet meer zo hakkerig is, wat met name bij shooters als behoorlijk irritant ervaren kan worden. Je kunt het dan ook vergelijken met de soepele manier waarop Call of Duty altijd speelde, dit heb je nu ook bij Battlefield 4 op de consoles en dat is werkelijk waar fantastisch.

Remote-play hebben we ook getest met Battlefield 4, maar we waren hier niet zo erg onder de indruk van als bij andere games. Het kan aan het genre liggen, maar we hadden het idee dat Battlefield 4 met Remote-play toch minder presteerde als andere titels zoals bijvoorbeeld Killzone: Shadow Fall. Waar Call of Duty: Ghosts nog redelijk geoptimaliseerd is en zelfs touch-knoppen heeft voor granaten en knifen, ontbreekt dit bij Battlefield 4. De game werkt via Remote-play, maar daar is dan ook het meeste mee gezegd. Je kan wel gewoon de multiplayer spelen op je PS Vita, maar de voorkeur gaat hier niet naar uit. Ook merkten we hier en daar wat input-lag, iets wat bij shooters natuurlijk funest is.

Al met al is Battlefield 4 voor de PS4 dus een belangrijke upgrade als je kijkt naar de PS3-versie en 60FPS is vooral hetgeen wat hiervoor zorgt. Ja, de game is scherper en iets mooier, maar niet wereldschokkend. Heb je genoten van Battlefield 4 op de PS3, dan zul je de PS4-versie als een godsgeschenk ervaren, puur en alleen om die 60FPS en ook niet te vergeten dat je nu met 64 spelers online kan wat een veel betere multiplayer-ervaring oplevert. Call of Duty: Ghosts hebben we ook veel gespeeld op de PS4 en we moeten toegeven, de titels liggen op de next-gen console qua grafische pracht nu wel erg dicht bij elkaar als het gaat om de textures. Qua effecten, belichting en dergelijke wint Battlefield 4 met vlag en wimpel in vergelijking met Ghosts. Het is alleen Killzone: Shadow Fall die onder de shooters er met het bot vandoor gaat tussen de twee vechtende honden, want deze game ziet er het mooiste uit als next-gen shooter.