Eergisteren was de release van Ace Combat 7: Skies Unknown en als je onze review hebt gelezen, dan weet je dat het een uitstekende game is en dat het de beste flight experience in virtual reality te bieden heeft. Ik kan dat als geen ander beamen, want ik ben afgelopen week namelijk op uitnodiging van Bandai Namco naar Flevoland afgereisd om eens te ervaren hoe het voelt om zelf een vliegtuig te besturen. Onder het toeziend oog van ex-F16 piloot ‘Corny’ stegen we op vanaf vliegveld Lelystad en waanden we ons even een echte vechter piloot.

Na een reis van meer dan drie uur met het OV, waren we dan eindelijk aangekomen in het zeer moeilijk te bereiken Flevoland, maar het was het o zo waard. Het was ook echt heerlijk weer om voor de eerste keer in een tweepersoons vliegtuigje van krap 300 kilo te kruipen en op te stijgen. Koud, regen, windkracht 7… Geweldig, net zoals in de game! Het evenement vond plaats bij Air Combat Europe, waar we eerst wat vertrouwen toegesproken kregen door de piloten die ons op het land en in de lucht zouden begeleiden. Met een briefing van ongeveer drie kwartier, waarin ons van alles werd uitgelegd werden we klaargestoomd voor een bijzondere ervaring. Dat liep uiteen van gewone commando’s tot wat we moeten doen bij rampscenario’s en meer, alles werd uitvoerig besproken.

Hoe meer piloot Corny ons vertelde over het vliegen, hoe geruster ik me voelde, want het is toch wel wat anders dan in een gewone lijnvlucht stappen. Ik was in goede handen en we mochten ons een klein beetje ‘voorbereiden’ door middel van Ace Combat 7 in virtual reality, compleet met Flight Stick, te spelen. Na twee keer te zijn neergestort en geen enkele missie te hebben voltooid, waren we klaar om ons te wagen aan de échte uitdaging! Ondanks dat ik me zo zeker voelde, zag ik bij een aantal mede-journalisten de moed in de schoenen zakken. We zouden twee-aan-twee gaan vliegen en er zouden vier van de concullega’s mij voor gaan – perfect dus om de ervaringen aan te horen en mij daar indien nodig op aan te passen.

Waar de één juist van bang naar super enthousiast ging, stapten sommigen semi-misselijk uit de zogeheten ‘kist’. Hoe zou het voor mij gaan? Ik voelde me erg zelfverzekerd. Ik kon de hoogte, de snelheid en de G-krachten wel aan. En met die instelling stapte ik in en begaven we ons naar de startbaan, waar we eerst de motor zouden checken alvorens we contact zochten met de verkeerstoren voor toestemming om op te mogen stijgen. Het laatste kleine beetje spanning liet ik achter op de grond, want wat was dit mega vet! Wat een ervaring, wat een sensatie en wat ben ik blij dat ik me last-minute heb laten overhalen om dit te gaan doen.

Eenmaal op de juiste hoogte, lieten Corny en zijn collega Chin zien hoe je moet synchroonvliegen. De één neemt hierbij de leiding en de ander volgt zijn bewegingen op de voet… of in dit geval, op de vleugel. Je vliegt enorm dicht op elkaar en dit vereist natuurlijk enorm veel precisie. Hierna begonnen we aan de ‘Air Combat’, waarbij we een doelwit uitkozen om aan te vallen. We kozen bijvoorbeeld een boot, waarbij we eerst hun denkbeeldige anti-air geschut probeerden te ontwijken om ze daarna te laten zinken. De G-krachten die daarbij komen kijken zijn enorm, en ik kreeg even een moment last van de zogeheten ‘grey-out’, waarbij je bloed naar beneden zakt en je zicht wegvalt, ook wel bijzonder om te ervaren.

Om er nog een schep bovenop te doen, mocht ik ook de besturing nog even overnemen. Ik zette de achtervolging in tijdens een soort tikkertje (waarbij je elkaar natuurlijk niet daadwerkelijk moest tikken als je leven je lief was) en daarna werd ik achtervolgd en moest ik weg zien te komen. Om het af te sluiten deden we een rondje om het Dolfinarium alvorens we terug gingen naar de vliegbasis, maar toen bleek alle inspanning me toch even teveel te worden. Hoe en wat er precies gebeurde kun je terugzien in onze video, maar het moge duidelijk zijn dat zowel ik als Corny blij waren weer met beide benen op de grond te staan!

Dit evenement werd georganiseerd vanwege de release van Ace Combat 7 en dat was nogal een spektakel. Het zelf mogen vliegen met dermate wendbare vliegtuigen is een unieke ervaring en met virtual reality op de PlayStation 4 kan je dat enigszins nabootsen in de game, die nu verkrijgbaar is.

Met dank aan: Bandai Namco, Media Tornado en Air Combat Europe.