Special: Op bezoek bij Enversed voor de Assassin’s Creed: Odyssey escape room: Beyond Medusa’s Gate – We werden uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen bij Enversed, een groot VR-centrum in Eindhoven. Hier kan je allerlei mini-games spelen om zo kennis te maken met het concept virtual reality. Het uitgebreide pakket is een heuse escape room, geheel in VR. Waarom dat voor ons interessant is als PlayStation website? Wel, de nieuwste escape room die wordt aangeboden bij Enversed is er eentje in de stijl van Assassin’s Creed: Odyssey, genaamd Beyond Medusa’s Gate. Kim en ik gingen eens kijken of wij de brains en de skills hadden om te ontsnappen uit deze Griekse tempel.

Lachen, gieren… vallen.

We begonnen aan onze ervaring met het maken van een eigen avatar. Zo konden we kiezen uit een aantal mannelijke en vrouwelijke personages en deze vervolgens geheel naar wens aankleden. Zodra de escape room startte werden we in afzonderlijke ruimtes geplaatst waar onze eerste uitdaging stond te wachten: een puzzel. Na het oplossen van deze puzzel kregen we elkaar weer te zien en met een paar domme dansjes als gevolg werd het nadien tijd om de weg te vervolgen.

Het leuke aan deze escape room is dat het zogenoemde room-wide VR is. Dus als je loopt beweeg je ook in de game. Het nadeel is dat je wel nog gebonden bent aan kabels, dus volledig room-wide was het nog niet. De headsets die we op ons hoofd kregen waren beiden een HTC Vive, één van de betere VR-headsets voor op de pc. De kwaliteit was dan ook wel wat hoger dan wat je van PlayStation VR gewend bent, maar ook al is dit beter, je lichaam kan nog steeds last krijgen van de VR-kwaaltjes.

Naarmate we vorderden in de tempel kregen we ook nieuwe uitdagingen voorgeschoteld. Zoals boogschieten, iets wat mij net wat beter af ging dan Kim en klimmen, waar ik dan weer hopeloos in faalde. Je klimt echt à la Assassin’s Creed, maar dan in virtual reality. Je staat dan fysiek nog altijd recht overeind, maar als je naar beneden kijkt zie je jouw lichaam bungelen terwijl je jezelf ergens aan vasthoudt. Dat ging er bij mijn benen even niet helemaal in, met als gevolg dat ik keihard op mijn bek ging. Gênant? Absoluut. De vriendelijke dame vertelde mij gelukkig dat ik niet de éérste was die dat overkwam, maar wellicht was dat ook uit medelijden.

blank

Een leuke ervaring

Wat ons in ieder geval direct opviel was dat we voor de rest helemaal geen moeite hadden met het virtual reality element. Een veel voorkomende klacht is dat wanneer mensen langdurig in VR spelen, dat ze snel misselijk worden. Hier hebben wij beiden tijdens het spelen gelukkig helemaal geen last van gehad. Dat terwijl de escape room toch wel een paar uurtjes duurde. Wij hebben nu met z’n tweeën gespeeld, maar dit is uitbreidbaar naar maximaal vier spelers. Dus mocht je de uitdaging met een groepje vrienden aan willen gaan, dan is dat mogelijk.

Het leukste aan deze escape room was dat teamwork absoluut nodig is. Een voorbeeld is pijlen in muren schieten zodat de ander zich er aan vast kan houden om zo de muur te beklimmen, maar ook zogenoemde kleur puzzels waarbij één persoon een blauwe boog en de andere persoon een oranje boog vasthoudt en zo op de corresponderende doelwitten moet schieten. Door goede samenwerking – wat bij veel puzzels en gameplay elementen van belang is – hebben we uiteindelijk tóch nog het einde kunnen halen.

blank

Voor herhaling vatbaar

Wanneer je de escape room hebt gehaald, heb je stiekem wel zin om nog wat verder te gaan. Helaas heeft zo’n escape room natuurlijk weinig replay-waarde, omdat je na één keer spelen precies weet van hoe of wat. In dat kader moeten we dus wachten op de volgende en het is hopen dat Ubisoft dit blijft stimuleren met nieuwe content. Deze escape room is gewoon voor iedereen speelbaar bij Enversed te Eindhoven en we durven hem ook zeker aan te raden. Mocht je interesse gewekt zijn, neem dan even een kijkje op de website van Enversed voor de openingstijden en prijzen.