Cyberpunk 2077 zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de meest brakke lanceringen van een game ooit, en CD Projekt RED zal flink de zeilen moet bijzetten om de smet op hun goede naam weg te wassen, wat zij met de current-gen upgrade van de dystopische RPG aardig goed voor elkaar hebben gekregen. De grote vraag is dan natuurlijk: hoe heeft dit in hemelsnaam zo ver kunnen komen?

Uit een nieuwe rapportage van Upper Echelon Gamers blijkt dat ontwikkelaar CD Projekt RED mogelijk om de tuin werd geleid door het Roemeense Quantic Labs: het externe QA-team wat verantwoordelijk was voor Cyberpunk 2077 en al eerder samenwerkte met Ubisoft, Techland en Deep Silver. Inmiddels valt Quantic Labs onder de Embracer Group.

De rapportage meldt onder meer dat het team wat naar CD Projekt RED werd gestuurd om het QA proces te bespreken veelal bestond uit nieuwe, onervaren medewerkers, terwijl de Poolse studio dacht dat zij te maken hadden met geharde experts. Daarbij werd CD Projekt RED overladen met kleine bugs, zoals visuele oneffenheden, die een lage prioriteit hadden.

Ten slotte loog Quantic Labs vermoedelijk over de hoeveelheid testers die daadwerkelijk aan de game werkten om zo een contractverlenging te verzekeren. In de zomer van 2020 werd het team vergroot van 30 naar 60 man, maar waren veel van deze testers tevens nieuwe medewerkers die slechts een paar weken aan training hadden gehad en de meer ervaren testers afleidden van hun werkzaamheden.