Het toevoegen van nieuwe games op dag van de release aan Xbox Game Pass betekent in bepaalde mate een reductie op het effectieve aantal verkopen dat een game bereikt. Tegelijkertijd kan het ook een effect andersom hebben: veel nieuwe aanmeldingen voor Xbox Game Pass en dat is voor Microsoft weer belangrijk.

Met de release van Starfield heeft Microsoft gezien dat er veel mensen een Xbox Game Pass abonnement hebben afgesloten, speciaal voor deze game. Volgens Microsoft CEO Satya Nadella heeft deze titel een record gezet van meeste Xbox Game Pass aanmeldingen op één dag ooit.

Helaas geeft de CEO geen cijfers, dus het is onduidelijk om hoeveel nieuwe abonnees het gaat. Desalniettemin is de release van Starfield een zeer grote geweest, want Microsoft heeft het afgelopen kwartaal een stijging van 9% gezien in totale gaming inkomsten, wat gedreven werd door de groei van Xbox Game Pass en first-party content.

Dit vertaalt zich naar een opbrengst van 3.9 miljard dollar, wat een nieuw record is voor een kwartaal waarin geen feestdagen zitten.