Een nieuwe shocker in de ‘memory card’-gate rondom de PS Vita. Enkele games zijn namelijk niet speelbaar op een out-of-the-box 250 euro kostende PS Vita. Zo is de game Uncharted: Golden Abyss bijvoorbeeld helemaal niet speelbaar als je alleen een PS Vita hebt en de game, waarom niet? Je hebt een memory card nodig van tenminste 4GB. Deze kaart kost ongeveer 30 Amerikaanse dollar, dit zal waarschijnlijk 30 euro in Nederland gaan worden. Dit geldt overigens voor de retail-versies van de games, dus de versie die je gewoon in de winkel koopt en niet in de PlayStation Store.

Uncharted: Golden Abyss is overigens niet de enige game die niet speelbaar zal zijn zonder opslagkaart, er zijn meer. Dit is overigens ook precies de reden waarom ik het artikel over interne opslag heb geschreven, deze kun je hier nog eens nalezen. Je kan ook geen eigen memory cards gebruiken in je PS Vita en bent dus verplicht een memory card in de winkel te kopen. De prijzen hiervoor lopen uiteen van 30 dollar voor een 4GB-kaart tot 119 dollar voor 32GB.

Het lijstje met games die niet speelbaar zijn zonder memory card is nu nog klein, maar we verwachten dat deze veel groter gaat worden. Naar mijn mening is dit een gemene zet van Sony en als je dus dacht klaar te zijn na de aankoop van een PS Vita, komen er nog zulke addertjes onder het gras weg. Sony was ooit eens heel sterk in het afleveren van complete producten, zo bevatte de PS3 in tegenstelling tot Xbox 360 standaard een HDD, vier USB-poorten en Wi-Fi. Waarom ze nu de Microsoft kant opgaan is ons een raadsel, wat is nu namelijk het volgende? Betalen voor het aanmaken van een PSN-account? Moeten we bij de PS4 straks de controllers los gaan afschaffen? We hopen dat Sony snel van deze weg afgaat en binnenkort gewoon de memory cards bij de PS Vita gaat leveren.

Games die niet speelbaar zijn zonder memory card

  • @field
  • Uncharted: Golden Abyss
  • Dream Club Zero
  • Disgaea 3
  • Hot Shots Golf 6
  • Monster Raider
  • Ridge Racer