Review: Zen Pinball 2 – ZEN Studios is al jaren hard aan de weg aan het timmeren met diverse kleinere games die onder andere op het PlayStation Network verschijnen. Hun meest succesvolle product is Zen Pinball en deze kreeg na enige tijd een spin-off in de vorm van Marvel Pinball. Daarnaast hebben ze de pinball games regelmatig van nieuwe tafels voorzien en sinds kort is Zen Pinball 2 verkrijgbaar. Een volledig ‘gratis’ game die totaal uniek is.

Unieke features maken het speciaal

Het is een wat ongebruikelijke manier van een vervolg uitbrengen, zoals ZEN Studios dat met Zen Pinball 2 doet, maar als je dat even achterwege laat, zal je constateren dat het erg efficiënt is. Zen Pinball 2 is gratis te downloaden voor de PlayStation 3 en PlayStation Vita, wat sowieso een pluspunt is, maar de content die je krijgt is afhankelijk van wat je gekocht hebt. Je kunt in Zen Pinball 2 namelijk alle tafels uit Zen Pinball en Marvel Pinball importeren als je één van de games of beiden ooit eens hebt gekocht. Vanzelfsprekend kun je ook de downloadbare content importeren naar Zen Pinball 2.

Hiermee krijg je in de basis een gratis game die je zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt en als je er ooit voor betaald hebt, dan is het vooral te zien als een vernieuwend systeem. Want waar Zen Pinball en Marvel Pinball in de eerste instantie losse games waren heb je nu met Zen Pinball 2 alle tafels in één game zitten en dat maakt het natuurlijk aanzienlijk efficiënter, plus dat je de hele handel zonder problemen naar de PlayStation Vita kunt kopiëren, want de game is op beide platformen speelbaar. Zen Pinball 2 is daarom een wat unieke variatie op bestaande games, maar tevens ideaal voor fanatieke spelers.

Nog nieuwe toevoegingen?

Zen Pinball 2 thuis op de PlayStation 3 spelen of onderweg op de PlayStation Vita? Het werkt als een zonnetje en als je overal verbinding hebt met het internet kun je je scores online delen en meer. In feite zijn alle bekende opties weer volop aanwezig en ook heeft elke tafel in Zen Pinball 2 nieuwe Trophies. Zijn er dan nog wel echte vernieuwingen te bespeuren ten opzichte van de eerder verschenen games? Ja, maar ze zijn wel subtiel, want ZEN Studios heeft de aandacht vooral gericht op het samenbrengen van alle content in één game en het bedienen van de fans op hun wenken.

Een aantal vernieuwingen zijn dat de physics van een update voorzien zijn, hierdoor is alles qua animaties net even wat beter en hoewel het zo op het eerste oog niet opvalt (zeker niet voor een nieuwkomer), moet een echte fan de verschillen duidelijk kunnen zien. Daarnaast zijn de omgevingen wat competitiever opgezet, zodat er meer interactie ontstaat tussen de speler en/of spelers. Goed, heel veel is het dus niet, maar dat mag geen slechte zaak genoemd worden, want uiteindelijk is Zen Pinball 2 een bijzonder fijn totaalpakket.

Oneindige speelduur

De game lanceerde met een bibliotheek van maar liefst 26 tafels, wat een enorm aantal is dat de spelers een lange tijd bezig zal moeten houden. We weten ook dat ZEN Studios in de tussentijd niet stil zit en met grote namen samenwerkt om nieuwe tafels af te leveren. Aangezien iedere tafel binnen het Zen Pinball universum wel een verhaal heeft, is dit juist iets om naar uit te kijken, want de ontwikkelaar weet keer op keer te verrassen.

De oneindige speelduur zit hem voornamelijk in de aanvulling van nieuwe tafels, de forse hoeveelheid beschikbare tafels en de fijne samenkomst van Zen Pinball en Marvel Pinball in Zen Pinball 2. Vanzelfsprekend is de gameplay verder onveranderd gebleven, want nog steeds ben je met de schouderknoppen aan het flipperen en hier valt dan ook inhoudelijk niet veel over te zeggen. De andere bekende opties – zoals tilt, het afschieten van de bal met de analoge stick en meer – werken zoals voorheen en dat maakt Zen Pinball 2 in feite een net zo fijne game als zijn voorganger. Niet zo verwonderlijk, aangezien de basis uit bestaande content bestaat.

Conclusie:

Zen Pinball 2 is niet echt een game te noemen, omdat het vooral een efficiënt stukje software is dat alle bekende elementen van Zen Pinball en Marvel Pinball tot één handige hub samenbrengt. De cross-platform gameplay en de aanschaf tegen een nulprijs is een ideale manier om nieuwe mensen kennis te laten maken met de game. Toch is het wat lastig om hier een cijfer op te plakken, aangezien we het niet direct als een nieuwe game kunnen omschrijven. Weet in ieder geval dat Zen Pinball en Marvel Pinball beide erg toffe en goede PlayStation Network games waren en dat Zen Pinball 2 daarom als aanrader te beschouwen valt.

Pluspunten

  • Veel tafels
  • Cross-platform
  • Gratis
  • Ideale speelhub

Minpunten

  • DLC is relatief duur