DLC Special: Zen Pinball 2’s Civil War Tafel – ZEN Studios timmert hard aan de weg met Zin Pinball 2. Zo is het origineel een bijzonder succesvolle game geweest op zowel het PlayStation Network als Xbox Live en recent brachten ze een nieuwe versie uit in de vorm van Zen Pinball 2. Dit was een verbeterde versie van het geheel, waarmee gelijk ook een PlayStation Vita adaptie werd gerealiseerd. Een cijfer konden we echter niet op het ‘tweede deel’ plakken, maar dat het een ambitieuze en goede vooruitgang was, dat mag duidelijk zijn. .

Het gevecht tussen Iron Man en Captain America

Genoeg over hoe de games zich ontwikkelen, want het gaat vandaag om een nieuwe uitbreiding voor de game. ZEN Studios werkt ondanks dat Zen Pinball 2 al enige tijd uit is rustig verder aan nieuwe tafels. De ene keer brengen ze een nieuwe reeks aan tafels uit en de andere keer komen ze met een losse tafel. De nieuwste tafel is de Civil War tafel die draait om Iron Man en Captain America. Wij speelden even met deze tafel en kunnen concluderen dat het wederom een erg goede toevoeging is geworden, zoals bijna met elke tafel het geval is die ZEN Studios uitbrengt.

Op de Civil War tafel draait het om de tegenstrijdige belangen tussen Iron Man en Captain America. Iron Man wil namelijk samen met de overheid de ware identiteit van alle mensen met superkrachten onthullen na een noodlottig ongeluk op een universiteitscampus. Captain America denkt daar echter anders over, aangezien het bekendmaken van de ware identiteit serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengt voor superhelden en hun geliefden. Beiden hebben ze goede punten en jij zult als speler een kant moeten kiezen door te flipperen. Terwijl Iron Man en Captain America discussiëren, zal jij mensen in veiligheid moeten brengen.

Win andere superhelden voor jouw doel

Tegelijkertijd zijn er nog tig andere superhelden in de buurt en je zult nieuwe superhelden voor je moeten winnen die zorgen voor je populariteit. Hoe meer helden je in jouw voordeel hebt, des te sneller stijgt je populariteit, wat natuurlijk bijdraagt aan de overwinning. Het verhaal is op zich niet heel bijzonder, maar het geeft wel een goed onderwerp voor een tafel en de tafel is relatief futuristisch te noemen. Het is een enorm snelle tafel, waarbij je zeer goed moet opletten, want de bal vliegt alle kanten op, ook door elementen die de baan gaandeweg willen veranderen.

Daarnaast zijn er overal punten waar je met de bal overheen moet schieten om mensen te bevrijden, helden voor je te winnen, enzovoort. Dit alles werkt allemaal als een zonnetje; het enige kleine punt van kritiek is dat de tafel je motiveert om een kant te kiezen, echter ben je op het flipperen na verder volledig afhankelijk hoe de game de bal stuurt. Natuurlijk heb je controle over de flippers, maar het kan zomaar zijn dat de game je richting Iron Man duwt, terwijl je liever voor Captain America gaat. Het is geen groot euvel, maar het voelt wat oncontroleerbaar.

Een prima aanvulling op het bestaande geheel

Desondanks kunnen we de tafel weer omschrijven als een knap staaltje designwerk. ZEN Studios weet hoe ze goed werkende tafels in elkaar moet zetten en de animaties tussendoor, waarbij de twee hoofdrolspelers met elkaar op de vuist gaan, is erg tof vormgegeven. Met name doordat ze half over de tafel heen liggen en daarnaast is de manier waarop het verhaal verteld wordt op een leuke manier ingevuld en daarmee kunnen we concluderen dat de Civil War tafel voor Zen Pinball 2 een prima uitbreiding is op de reeks aan bestaande tafels.