DLC Special: Zen Pinball 2’s Star Wars tafels – Zen Studios timmert hard aan de weg met hun ZEN Pinball games, want naast dat ze niet zo gek lang geleden een tweede versie uitbrachten is het nu tijd voor een nieuwe lichting tafels. Deze lichting tafels is door de lancering van Zen Pinball 2 op zowel de PlayStation 3 als PlayStation Vita speelbaar en wij gingen aan de slag met de eerste drie tafels. Deze drie tafels zijn allen gebaseerd op het Star Wars universum en dat bracht een hoop plezier.

Boba Fett, The Empire Strikes back en The Clone Wars

Nadat Zen Studios een langere tijd met Marvel heeft samengewerkt om diverse tafels rondom actiehelden te produceren en soms wat uitstapjes naar andere thema’s, is het nu tijd om in de wondere wereld van Star Wars te duiken. In totaal zullen er 10 verschillende Star Wars tafels gaan verschijnen en in dit eerste pakket zitten er drie. Deze drie zijn de volgende tafels: ‘The Empire Strikes Back’, ‘Boba Fett’ en ‘The Clone Wars’. Drie totaal verschillende tafels die we even nader gaan bespreken in deze special.

The Empire Stricks Back

De eerste tafel, The Empire Strikes Back is gebaseerd op belangrijke momenten uit de film en speelt zich af op de Executors Star Destroyer brug. Hier komen bekende figuren uit de film naar voren als Darth Vader, Luke Skywalker en een Storm Trooper. In dat opzicht heeft Zen Studios zoveel mogelijk detail in de tafel willen verwerken en hoewel de tafel niet heel erg innovatief is, is het wel een bijzonder leuke tafel. De tafel is namelijk relatief beperkt in opties waar je de bal naartoe kunt schieten, maar door bepaalde opdrachten te voltooien krijg je een heuse 3D lightsaber training wat een geinige toevoeging is aan de tafel.

Doordat deze tafel relatief rustig is qua wegen waar de bal heen kan is het een erg overzichtelijke tafel en deze is dan ook prima om weer even in te komen als je de game enige tijd niet hebt gespeeld. Toch zul je wel meer uitdaging voorgeschoteld krijgen op het moment dat je daadwerkelijk opdrachten probeert te voltooien die animaties en ontwikkelingen in het ‘verhaal’ opleveren die de tafel je voorschotelt. De The Empire Strikes Back tafel is dan ook te omschrijven als een solide en degelijke tafel zonder al te veel poespas.

The Clone Wars en Boba Fett

De The Clone Wars tafel is een stuk drukker wat dat betreft en deze is ook bijzonder kleurrijk door de vele lightsabers die op de achtergrond worden weergegeven. Deze tafel speelt zich af tussen episode 2 en episode 3 van Star Wars en het hoofdpersonage is Anakin Skywalker en zijn nieuwe leerling Ahsoka Tano. Op deze tafel zul je de ‘Clone Wars’ lampen moeten doen oplichten en als je dit eenmaal voor elkaar hebt, dan krijg je een missie voorgeschoteld die natuurlijk bij de tafel en in het verhaal dat zich tussen de twee episodes op de tafel afspeelt past.

Doordat deze tafel wat drukker is qua wegen voor de bal is het goed opletten wat je doet, want zoals altijd gaat de bal razendsnel en er gebeuren een hoop dingen tegelijk op de tafel. Niet alleen door de tafel zelf, maar ook door de personages die aanwezig zijn en deel uitmaken van het verhaal. Dit zelfde is aan de orde bij de Boba Fett tafel, welke ook erg druk is, maar vanzelfsprekend qua vormgeving en detail er piekfijn uitziet. Je doel op deze tafel is om als premiejager de grootste vangsten van Boba Fett te herleven, waaronder die van Han Solo.

Het is geen geheim dat Zen Studios keer op keer een verhaal en extra missies aan het geheel toevoegt en bij de Star Wars uitbreiding is dat niet anders. Natuurlijk kun je flipperen voor een highscore en deze delen via de leaderboards, maar de secundaire lading die Zen Studios de tafels altijd meegeeft in de vorm van een verhaal en extra missies maken het een stuk interessanter om te spelen. Bovendien kent het enige vorm van verslaving om door te blijven spelen nadat je teveel ballen hebt verspild om zo maar de extra features binnen de gameplay te ontdekken en de ontwikkeling van het verhaal te volgen. Iets waar de ontwikkelaar ook in deze DLC weer met vlag en wimpel in slaagt.

Conclusie:

Als je een fanatieke Zen Pinball 2 speler bent, dan is elke nieuwe DLC sowieso een welkome toevoeging. In dat opzicht is het pakket zeker het geld waard, want je krijgt drie tafels die behoorlijk van elkaar verschillen, een eigen verhaal kennen alsook minigames bevatten. Als je ook nog eens Star Wars fan bent, dan zou je ze eigenlijk niet mogen laten liggen. Het mag wel duidelijk zijn, Zen Studios zet de lijn van kwalitatief hoogstaande en vooral variërende tafels fijn door met deze uitbreiding en je zult er dan ook een hoop plezier aan gaan beleven. Prima uitbreiding wat ons betreft en we zijn benieuwd wat Zen Studios ons nog meer gaat brengen bij de toekomstige tafels.