DLC Special: Assassin’s Creed: Origins – Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt – Assassin’s Creed: Origins is vier jaar in ontwikkeling geweest en dat was aan alles af te zien. Verbeterde gameplay, mooie graphics, een nieuwe omgeving en een geheel dat aanvoelde als een nieuwe start voor de franchise. Voordat Ubisoft echter een game in elkaar heeft gezet, gaat er veel research aan vooraf. Nu is het Oude Egypte niet alleen een uitstekende setting voor een Assassin’s Creed game, ook kent het een rijke en relatief goed bewaarde geschiedenis en dat levert nu een unieke nieuwe modus op.

Een virtueel museum

In de Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt wordt de gehele game omgetoverd tot een interactief museum. Je krijgt de vrije keuze uit diverse personages waarmee je het grote landschap kan betreden en overal op de kaart vind je korte rondleidingen. Om je op je gemak van de rondleidingen te kunnen laten genieten, zijn alle combat gerelateerde zaken uitgeschakeld. Niet langer beschik je over wapens en vijanden die je normaliter zullen aanvallen, laten je nu met rust. Dit geeft je de mogelijkheid om het Egypte van Assassin’s Creed: Origins zonder zorgen te verkennen, zodat je niet continu op je hoede moet zijn.

De gehele wereld is namelijk tot je beschikking in deze speciale tourmodus, maar het belangrijkste is natuurlijk de verschillende tours waar je aan kan deelnemen. Zoals al gezegd kan je overal op de kaart verschillende startpunten voor rondleidingen vinden. Je kan hier naartoe reizen te voet, maar ook te paard en als je eenmaal op zo’n startpunt aankomt, kan je de rondleiding starten. Tijdens zo’n rondleiding krijg je dan in alle rust meer informatie over een bepaald onderwerp dat varieert van piramides tot pottenbakken. Daarmee is de game ineens een interactief museum waarin je vrij rond kunt lopen en waar je tegelijkertijd ook nog iets van opsteekt.

Korte, maar interessante tours

Deze nieuwe modus biedt ruim 70 verschillende tours aan die onderverdeeld zijn in vijf categorieën. Deze categorieën zijn: Egypte, Piramides, Dagelijkse leven, Alexandrië en Romeinen. Per categorie tref je een verscheidenheid van onderwerpen aan en je bent geheel vrij om deel te nemen aan de rondleiding die jij het meeste interessant vindt. Als je eenmaal een rondleiding start, dan wandel je van punt naar punt in de wereld waarbij je op vaste punten dan uitleg krijgt over bepaalde gewoontes, ideeën, bouwkunsten, cultuur en nog veel meer.

Op ieder punt waar je stopt zal een voice-over – zowel mannelijk als vrouwelijk – meer toelichting geven op het bepaalde onderwerp. Het is net alsof je in een hedendaags museum rondloopt met een audiogids die je op vaste punten het één en ander vertelt. Het grote verschil is nu echter natuurlijk dat je in het Egypte van jaren terug rondloopt, wat de ervaring net wat interessanter maakt, dit omdat de mensen op de achtergrond bezig zijn met waar de tour over gaat. De rondleidingen worden overigens nog ondersteunt met aanvullend beeldmateriaal. Dit kan concept-art van Ubisoft zijn, maar ook kunnen het foto’s, tekeningen en andere zaken zijn.

Kortom, elke tour is zo creatief mogelijk ingevuld met daadwerkelijk bijpassend materiaal en hierdoor is het merendeel ook echt interessant. Wat hierbij fijn is, is dat de meeste tours variërend tussen de drie tot tien stops kennen en dat elk stoppunt niet veel langer dan 30 seconden van je tijd vraagt. De toelichting die je krijgt via de voice-over beperkt zich tot het noodzakelijke en de belangrijkste feiten en het gevolg is dat vrijwel elke tour aan de korte kant is. Dit natuurlijk zodat je niet platgebombardeerd wordt met informatie, maar er wel het één en ander van opsteekt.

Een aantal uren

Zoals eerder al aangegeven, kent deze modus meer dan 70 verschillende tours en als je dermate veel interesse in Egypte hebt, dan mag je rekening houden met pakweg een uur of vier tot vijf aan tijd dat je kwijt bent. Dit ondanks dat veel tours vrij kort zijn, maar omdat de geschiedenis van Egypte zo rijk is, is er veel te vertellen. Bovendien kom je zo hier en daar leuke anekdotes tegen vanuit Ubisoft, namelijk waarom ze een bepaald element in een specifieke vorm hebben gebruikt in de game. Het mooiste van dit alles is nog dat de game tot waar mogelijk aantoonbaar op realiteit is gebaseerd, wat het avontuur net wat geloofwaardiger maakt, ondanks dat het natuurlijk puur fictie is.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt zo goed als geen gameplay element bevat. Daarmee is deze nieuwe toevoeging aan de game in het kader van DLC een wat vreemde eend in de bijt. Desalniettemin is het zeker de moeite waard als je ook maar een klein beetje interesse in het Oude Egypte hebt. Het voegt echt wat toe en de manier waarop de tours aan je gepresenteerd worden is erg fijn. Informatief, kort en erg duidelijk. Daarmee zijn de diverse tours ideale ‘snacks’ voor tussendoor. Het mooiste van dit alles is natuurlijk dat het geheel gratis is voor bezitters van de game. Kortom, interesse in het Oude Egypte? Neem even een paar uur de tijd en laat je op een leuke manier informeren.