Special: Het verhaal van Final Fantasy XIV: Heavensward – De vorige keer schreven we een beknopte samenvatting over A Realm Reborn. Hoewel het verhaal in de basis erg interessant is, is de content die met de patches werd toegevoegd erg vermoeiend om doorheen te komen. Jammer, want het verhaal zelf is nog altijd erg goed. De patches geven qua verhaal namelijk een mooie inleiding tot de eerste uitbreiding: Heavensward. Hierin staat een oorlog tussen draken en mens centraal en we zullen in deze special bekijken hoe het er aan toe ging en of dit indruk op ons heeft gemaakt. Ook nu moeten we weer aangeven dat dit artikel spoilers bevat, lees dus alleen verder als je daar niet zoveel om geeft.

Draken in een game klinkt altijd cool

De vorige keer bespraken we dat na een verschrikkelijke gebeurtenis de Warrior of Light en een paar van zijn Scion collega’s in Ishgard opgevangen werden door een invloedrijke familie: House Fortemps. Jij bent zodoende in Ishgard verwikkeld geraakt in een eeuwenlange oorlog genaamd de ‘Dragonsong War’, waarin mensen en draken tegen elkaar strijden. De Horde die Ishgardians aanvallen wordt geleid door Nidhogg, een draak die één oog kwijt is door de oorlog. Het is namelijk zo dat 1000 jaar geleden de zus van Nidhogg voor zijn ogen vermoord werd door de koning Thordan en sindsdien is de oorlog al bezig. Het consumeren van een drakenoog zorgt ervoor dat je sterker wordt en sindsdien bevat de bloedlijn van de Ishgardians (door Thordan) drakenbloed. Er zijn echter mensen die dit natuurlijk willen stoppen. Lady Iceheart is zo’n iemand. Zij was een vessel van Shiva en Shiva was de enige ‘mens’ die een liefdesverhouding had met Hraesvelgr, de broer van Nidhogg. Hraesvelgr is dan ook de enige die open staat om weer vrede te sluiten, in tegenstelling tot Nidhogg die enkel uit is op wraak, dood en verderf.

Het is niet gemakkelijk om dit te realiseren, gezien Nidhogg verstopt zit in zijn schuilplaats. Gelukkig krijg je hulp van een doorgewinterde Azure Dragoon, iemand met de hoogste rank binnen het leger van Ishgard. Kan je nog herinneren dat we aangaven dat Nidhogg maar één oog had? De Dragoon genaamd Estinien heeft namelijk het andere oog en wil deze gebruiken om Nidhogg te verzwakken. Zodoende kan jij als de Warrior of Light tegen Nidhogg strijden en hem verslaan. Dit gebeurt dan ook en kort daarop krijg jij een visioen door middel van je Echo gave. Hierin zie je dat 1000 jaar geleden Nidhogg wraak nam op koning Thordan en dat de prins en tevens zoon van Thordan, Haldrath, Nidhogg op zijn beurt weer versloeg. Zo had Haldrath beide ogen van Nidhogg, waarvan hij er eentje aan Estinien gaf. Haldrath werd aangeboden de troon te bestijgen, maar weigerde dit. Met dat besluit werd bepaald dat Ishgard geen koning zou hebben, maar bestuurd zou worden door vier Houses, waar House Fortemps er dus één van is.

Maar wacht, er klopt iets niet?!

Nu krijg je natuurlijk de vraag: als Estinien een oog van Nidhogg heeft en Haldrath destijds de ander, hoe kan Nidhogg dan doorgeleefd hebben? Hraesvelgr, die zijn geliefde Shiva was verloren, had medelijden met Nidhogg en heeft hem daarom zijn oog gegeven. Hierdoor is de Dragonsong War sindsdien alsmaar doorgegaan. Nu de aap uit de mouw is, kampt Ishgard met een politiek drama. Gezien vroeger Haldrath bepaald heeft dat er geen koning zou regeren, maar enkel vier Houses, is de huidige leidinggevende illegaal aan het roer komen te staan. De Archbishop, Thordan VII, die nu in Ishgard regeert hoort van de troon af te stappen. Aymeric, Lord Commander of the Temple Knights (de soldaten van de kerk in Ishgard), probeert dat te bevorderen door hem te confronteren, maar helaas wordt hij gevangen genomen. Vervolgens moet jij als Warrior of Light hier iets aan doen.

blank

Het vriendenclubje dat jij inmiddels opgebouwd hebt probeert Aymeric te redden. Dit gebeurt niet zonder slag of stoot en hoewel het lukt om Aymeric te bevrijden, vlucht de Archbishop met zijn Heaven’s Ward (persoonlijke lijfwachten) naar Azys La, waar een grote facility is waarin Allagan technologie bewaard wordt. Het is dezelfde soort technologie die Gaius gebruikte voor zijn Ultima Weapon. Alles komt ineens zo bij elkaar en wederom lijken de Ascians erachter te zitten. Eenmaal aangekomen in Azys La kom je Lahabrea tegen gevolgd door ook de Archbishop. Deze heeft een kist meegenomen met daarin het lijk van Haldrath dat verwoven is met het oog van Nidhogg. De Archbishop gebruikt het oog om een goddelijke vorm aan te nemen en verslaat daarmee Lahabrea. Archbishop Thordan VII wordt kort daarop verslagen door de Warrior of Light. Estinien arriveert ondertussen te laat op deze plek, maar ziet het andere oog van Nidhogg liggen. Omdat Estinien niet op zijn hoede was, is dit een perfecte kans voor Nidhogg om herboren te worden. Via de twee ogen neemt Nidhogg Estinien als zijn vessel om de Dragonsong War door te zetten.

Het houdt niet op

Hoewel Nidhogg weer terug is, weet jij als Warrior of Light hem toch weer te verslaan in de laatste slag van de Dragonsong War. Dit epische gevecht resulteert in dat Nidhogg eindelijk tot een halt geroepen wordt en zijn ogen worden zo in het onbekende weggegooid. Nu dit allemaal achter de rug is, ontstaat er een kleine rebellie in Little Ala Mhigo, een kleine nederzetting. De persoon die hierachter zit staat uiteindelijk weer onder invloed van wederom een Ascian en deze biedt hem de twee ogen van Nidhogg aan. En zo zie je maar weer, de oogjes weggooien was toch niet zo’n solide plan. Dit heeft als resultaat dat de rebel zichzelf opoffert en daarmee een Primal oproept die nog angstaanjagender is dan Bahamut was, Shinryu. Eén van je kompanen offert zichzelf echter op zoals Louisoix tijdens de Battle of Cartenaugh deed en weet Shinryu gevangen te zetten. Ondertussen is de Imperial Viceroy van Gyr Albania weer zeer geïnteresseerd in deze Primal.

blank

Ongelooflijk tof!

Heavensward is simpelweg de vetste en tofste uitbreiding voor de game tot zover. Het verhaal gaat diep, bespreekt veel en doet dat op een interessante manier zodat het niet saai wordt. Ook de patch content, die het verhaal van Heavensward afrondt en de inleiding geeft tot Stormblood, is in tegenstelling tot de content van A Realm Reborn super vermakelijk om te ervaren. De vele personages die je tegenkomt hebben elk een interessante invulling en ook de omgevingen zijn ontzettend interessant die het strijdtoneel vormen voor de Dragonsong War. De vijand Nidhogg is een interessant wezen samen met de andere draken die voorkomen in Heavensward. De politieke heisa in Ishgard is ook erg intrigerend en we bleven hierdoor geboeid tot het einde. Als het aan ons ligt mag er best meer van dit soort kaliber content naar Final Fantasy XIV komen. Hiermee is het verhaal overigens nog niet klaar, want in de volgende special gaan we dieper in op Stormblood, waarin een nieuwe vijand de arena zal betreden.