Special: Het verhaal van Final Fantasy XIV: Stormblood – We kunnen niets anders zeggen dat Heavensward een voortreffelijk verhaal heeft neergezet. Helaas is Heavensward nu ten einde en is Stormblood aan de beurt. In deze uitbreiding staat een oorlog tussen de Allied Forces van Eorzea en de Garlean Empire centraal. Een nieuwe slechterik heeft de touwtjes in handen en moet tegengehouden worden… Dit zal overigens de laatste special zijn die het verhaal van Final Fantasy XIV bespreekt, want hierna duiken we in Shadowbringers die recent is uitgekomen. Wederom een waarschuwing, want ondanks dat het om een beknopte bespreking van het verhaal gaat, is het ook nu weer een artikel met spoilers.

The Warrior of Darkness

Voordat we het verhaal van Stormblood bespreken, moeten we eerst even een stapje terug doen. Er is namelijk een groepje krijgers die de Warrior of Light tegen is gekomen in de Heavensward uitbreiding. Dit groepje is minstens zo capabel in vechten als jij en je vrienden. Na een kort gesprek met deze lui kom je erachter dat je te maken hebt met de Warriors of Darkness, waarvan de leider Ardbert heet. Om het verhaal lekker ingewikkeld te maken zijn er verschillende werelden die parallel bestaan. De wereld van Ardbert lijkt in een chaos te zijn vervallen doordat hij daar met zijn kompanen heldendaden heeft verricht, die uiteindelijk een verschrikkelijk effect hadden. Zodoende strijdt hij in jouw wereld om dit tegen te houden door middel van het verzamelen van kristallen, die Primals kunnen oproepen.

De Warrior of Light weet Ardbert te verslaan om dit tegen te houden en ook blijkt dat de oplossing van Ardbert niet zou werken. Na deze gebeurtenis volgt er een bijeenkomst tussen jou, je vrienden, de Warriors of Darkness en Hydaelyn. Hydaelyn is de naam van jouw wereld, mede omdat dit het kristal is dat jouw wereld geschapen heeft. Verder is het ook nog een levend wezen, om het lekker complex te maken. Hydaelyn stuurt de Warriors of Darkness terug naar waar ze vandaan komen met de belofte dat alles weer goed komt. Hoe dit afloopt houden jullie tegoed, maar het lijkt erop dat Shadowbringers hier meer inzicht op zal geven.

Een storm van bloed en geweld

Nadat dit akkefietje met de Warriors of Darkness achter de rug is, worden de Warrior of Light en zijn Scion vrienden geconfronteerd met een rebellie in Ala Mhigo. In onze vorige special werd al gehint naar dat een bepaald persoon interesse heeft in Shinryu, een Primal die ontstaan is doordat iemand zichzelf heeft opgeofferd met behulp van de ogen van Nidhogg. Deze persoon is Zenos yae Galvus, de zoon van de Keizer van Garlemald, Varis zos Galvus. Ala Mhigo is dus in gevecht geraakt met de oppressie van Zenos en jouw vriendengroep besluit hier een handje te gaan helpen. Eenmaal aangekomen bij het kamp van de rebellen komt Zenos opdagen en de Warrior of Light besluit om tegen hem te vechten, maar verliest tegen alle verwachtingen in. Zenos is meedogenloos, sterk en zonder moeite verslaat hij de Warrior of Light, die gezien wordt als het sterkste wat de Allied Forces te bieden heeft. De Warrior of Light en zijn vrienden besluiten zich terug te trekken en bedenken een nieuw plan.

Doma, gelegen in de Far East, is het gebied dat Zenos als eerste heeft weten te veroveren en vanuit daar is hij het gebied gaan uitbreiden. Dat helemaal tot aan de provincie Gyr Albania in Eorzea aan toe, waar de stad Ala Mhigo ligt. Eén van de vrienden van de Warrior of Light bedenkt een plan om Zenos te kunnen verslaan. Er moet op meerdere fronten aangevallen worden, dus terwijl Zenos bezig is in Ala Mhigo, moet een andere groep rebellen in Doma een aanval lanceren. Zodoende reis je naar een havenstad genaamd Kugane, die op steenworp afstand van de regio Doma ligt. De stad heeft een Japanse stijl en huist zeer interessante contacten voor de Warrior of Light en de Scions. Zo vergaren ze informatie en weten ze precies welke groepen rebellen ze moeten contacteren om een aanval te kunnen lanceren in Doma. Na veel heen en weer gereis en nieuwe vrienden gemaakt te hebben, is het dan eindelijk zo ver. Lady Yotsuyu, de gouverneur van Doma en tevens rechterhand van Zenos, wordt verslagen en daarmee wordt Doma ingenomen door de rebellen. Terwijl de slag om Doma wordt gewonnen, is er echter nog altijd een onafgeronde zaak. De ogen van Nidhogg zijn immers altijd een ding en Estinien is volop bezig deze te zoeken. Hierover later meer, want het houdt simpelweg niet op met die rotogen.

Zenos is alles behalve een gelukkig man en zodoende wordt de laatste strijd gestreden. Voor de laatste keer daag jij Zenos uit, althans dat hoop je. De Warrior of Light confronteert Zenos in een prachtig en groot paleis. Hierin vertelt Zenos wat hij van plan is met Shinryu terwijl hij onder het beest staat. Shinryu, gevangen en wel in een grote bol wordt vrijgelaten door Zenos om daarna met hem versmolten te worden tot één wezen. Zenos is nu dus Shinryu geworden. Een groot gevecht vindt plaats en als conclusie verslaat de Warrior of Lig0ht dan alsnog Zenos. Daarmee is ook Shinryu de wereld uit geholpen en blijven enkel de ogen van Nidhogg over. Zenos geeft zijn verlies toe en snijdt vervolgens met zijn veel te grote katana zijn eigen keel door. Ala Mhigo is weer vrij, de rebellen hebben gewonnen en Zenos is niet meer. Estinien arriveert op de plaats waar Zenos zelfmoord pleegde en vindt hier de beide ogen van Nidhogg. De ogen bevatten geen enkele vorm van energie of leven meer en daarom steekt Estinien ze allebei kapot. En hiermee wordt het hoofdstuk van Nidhogg definitie afgesloten. Wat niet afgesloten is, is de huidige stand van zaken in Garlemald, want de vader van Zenos is woest.

Verrassingen die je liever niet wilt

Nu de wederopbouw van Ala Mhigo begonnen is, komt ineens een onverwacht persoon weer terug. Yotsuyu, de gouverneur die je versloeg in Doma, is plots teruggekeerd. Aangenomen was dat zij dood was, maar met zuurstof in haar longen duikt ze weer op. Zij is haar geheugen echter wel kwijt en gedraagt zich als een kind. Terwijl iedereen er van overtuigd is dat dit geen streek is, is er altijd een idioot die iets doet wat je niet moet doen: ene Asahi herstelt namelijk haar geheugen. De Warrior of Light houdt Yotsuyu vervolgens voor de tweede keer tegen en wanneer zij verslagen op de grond ligt, schiet Asahi haar dood en blijkt dat hij haar broer is. Daarop wordt Asahi met de laatste adem van Yotsuyu vermoord en volgt er voor de Warrior of Light een Echo. In het visioen ziet de Warrior of Light dat ook Zenos gewoon doodleuk rondwandelt en verzorgt wordt aan zijn keelwond. Eén van je vrienden wist door middel van een beetje infiltratie werk dit te bevestigen. Een verklaring voor deze wederopstanding is dat het lichaam overgenomen is door een Ascian. Ja, daar heb je ze weer. Als dat nog niet genoeg hoofdpijn is, krijgen sommige van je vrienden en jijzelf ook echt hoofdpijnaanvallen. Deze aanvallen komen gepaard met een mysterieuze stem en niemand weet wat dit is en tot overmaat van ramp raakt één van je vrienden hierdoor bewusteloos.

Enfin, het feest weet maar niet van ophouden en het lijkt alsof de strijd weer terug bij af is. Zenos leeft, papa Varis vindt het niet kicken dat het een Ascian is geworden en jij moet er met de Scions wederom een einde aan maken. Gelukkig is Varis zos Galvus bereidt om onderhandelingen met de Allied Forces van Eorzea aan te gaan. Dit lijkt de enige en laatste kans te zijn om vrede tussen Eorzea en Garlemald te realiseren. Na lang gepraat te hebben met veel spanningen tussen beide partijen, vertelt Varis waarom deze oorlog is ontstaan. Zijn visie is dat de wereld maar één soort mens mag huisvesten en dat alles opnieuw opgebouwd moet worden. Een erg extreme vorm van wederopbouw, nietwaar? Enkele leden van de Allied Forces merken op dat dit erg in lijn ligt met wat de Ascians willen. En jawel, ware het niet dat de grootvader van Varis een Ascian is en dat hij Garlemald heeft opgebouwd. Daarmee is het dus duidelijk dat praten geen zin heeft en dat de laatste strijd gestreden moet worden.

Het gevecht barst los en het lijkt voor de vrienden van de Warrior of Light een verloren zaak. Ze liggen verslagen op de grond en de Warrior of Light is de enige die het gevecht nog tot een goed einde kan brengen. Nu is het een duel geworden tussen de Warrior of Light en Zenos. Althans, een Zenos die bezeten is door een Ascian. Ongelukkig genoeg krijg je weer pijn in je hoofd en ditmaal is het meer dan alleen een stem waar je mee te maken hebt. Terwijl Zenos voor je staat om je af te maken, bevind je je ineens in een andere omgeving. Een kleine kerel met een capuchon vertelt jou over een probleem en enkel jij kan dit stoppen. Zeer onduidelijk, mysterieus en je snapt er eigenlijk de ballen van, maar één ding is wel duidelijk: je moet naar een andere dimensie voor een nog groter probleem.

Als je goed opgelet hebt, dan zal er misschien wel ergens een lampje zijn gaan branden. Want is dat mogelijk niet dezelfde wereld als waar de Warriors of Darkness van afkomstig zijn? Na deze merkwaardige ontmoeting word je wakker in Ishgard en weet Aymeric je te vertellen dat Estinien je van Zenos heeft weten te redden. Met Estinien nergens te bekennen probeert de Warrior of Light zich te verenigen met de laatste paar Scions. Meerdere van je vrienden zijn slachtoffer geworden van de stemmen en hoofdpijnen, waardoor ze buiten bewustzijn zijn geraakt.

De status is niet rooskleurig

Als je dacht dat het voorbij was met de introductie van mysterieuze personen, moeten we je helaas teleurstellen. Een naamloze man die een katana bij zich draagt blijkt op zoek te zijn naar een ‘ware vijand’ en een ‘ware vriend’. Hoe vaag dit ook klinkt, hier zul je het mee moeten doen. Wat deze persoon misschien interessanter maakt, is dat hij de ziel van Zenos bezit. Zoveel vragen, zo weinig antwoorden, maar op dit moment is dat het enige wat we je kunnen vertellen. We schakelen daarom even terug naar wat duidelijkere zaken. Jij als Warrior of Light zit in een lastig parket. Het is nu zaak om je paar vrienden te redden om zo de ‘nep’ Zenos te verslaan. Het lijkt er dus op dat je naar een andere dimensie dient te reizen om daar je vrienden te redden. De knaap met de capuchon wist jou te vertellen tijdens het onderonsje dat je naar een zeer grote kristallen torenspits moet reizen. Daar krijg je de mogelijkheid om naar een andere dimensie te gaan en hiermee eindigt Stormblood. Een oorlog die nog niet gewonnen is, Zenos die op een erg interessante manier voortleeft, Varis die de beginselen van de Ascians naleeft en je vrienden die uitgeschakeld zijn door mysterieuze gebeurtenissen uit een andere dimensie. Dat belooft wat voor wat nog komen gaat.

Op naar Shadowbringers

Erg positief over Stormblood kunnen we niet zijn als we naar het tempo kijken. De quests waren erg langdradig en zeker de eerste helft van de uitbreiding was saai en voelde ongeïnspireerd aan. Weinig moois, weinig ontwikkelingen en het draaide eigenlijk puur en alleen om de oppressie in Ala Mhigo. Zenos is dan weer een uiterst geslaagde slechterik en ook zijn vader is een indrukwekkend personage. Het is eigenlijk tegen het einde van Stormblood dat je echt opgeslokt kan worden door het verhaal. De ontwikkelingen omtrent Zenos, de laatste gevechten en het afronden van de verhaallijn van Nidhogg is wat het erg boeiend maakt. Uiteindelijk zit je dan wel nog met een hoop zaken die open staan. De uitbreiding eindigt immers met meer vragen dan antwoorden en hoewel Shadowbringers al uit is, is het begrijpelijk dat het ook frustrerend kan zijn. De cliffhangers waar je mee te maken hebt zijn stuk voor stuk erg sterk en ze nodigen je heel erg uit om het verhaal in Shadowbringers voort te zetten. Dat zijn we momenteel aan het doen en over enige tijd gaan we dieper op die uitbreiding in.