DLC Special: Assassin’s Creed: Origins – The Hidden Ones – Ongeveer tweeënhalve maand geleden betraden we als Bayek het Oude Egypte. Zoals je eerder in onze review hebt kunnen lezen, waren we erg positief over het avontuur dat we hebben beleefd met deze Medjay. Eind goed al goed zou je denken, maar niets is minder waar. De Orde der Ouderen uit het hoofdverhaal is niet verslagen. Sterker nog, er komen elke keer weer nieuwe vijanden en bedreigingen bij. Opnieuw werk aan de winkel voor Bayek en zijn metgezellen dus, want inmiddels is Bayek niet langer meer alleen. Er zijn nu meerdere hoofdkantoren gesticht van waaruit “The Hidden Ones” hun missies plannen.

The Hidden Ones

The Hidden Ones is ook de titel van het nieuwe hoofdstuk waarin je een wat kleiner avontuur met Bayek zal beleven. Dit is de eerste toevoeging aan het hoofdverhaal van de game, waarin je tevens een nieuw gebied zal betreden. Aan het begin word je gevraagd om af te reizen naar de Sinaï. Het nieuwe woestijnachtige gebied waar je een aparte map van krijgt, aangezien het wat meer ten oosten ligt van de gewone speelwereld. Jouw hulp is in dit woestijnachtige gebied hard nodig, want één van jouw compagnons ziet met lede ogen toe hoe mensen gebukt gaan onder de tirannie van de Orde der Ouderen.

Plichtsgetrouw als jij bent reis je af naar dit gebied om hulp te bieden aan één van je mede assassijnen. Daar aangekomen wordt al gauw duidelijk wat je te doen staat. Namelijk degenen die een gevaar vormen voor de openbare orde zo snel mogelijk naar het hiernamaals sturen. Het vermoorden van je vijanden is natuurlijk weer je einddoel, dus zo verrassend is het allemaal niet. Het belang is wel weer zwaarwegend, want je moet ervoor zorgen dat de regering in Rome het hier niet in z’n totaliteit voor het zeggen krijgt. In dat opzicht is de spelopzet niet heel anders dan voorheen.

Klein, maar vertrouwd

De nieuwe speelwereld is opmerkelijk gekrompen, wat gezien dit kortere avontuur ook logisch is. Binnen het nieuwe gebied dat je betreedt, moet je verder echter gewoon hetzelfde doen. Net als in de hoofdgame ben je weer bezig met jezelf letterlijk omhoog te werken totdat je sterk genoeg bent om bepaalde vijanden te doden of om bepaalde missies aan te kunnen nemen. De level-cap is nu verhoogd naar vijfenveertig. Door weer zij-missies te combineren met andere activiteiten, zal je in level stijgen en dat zorgt ervoor dat je sneller door het hoofdverhaal heen kan komen.

Het geheel voelt nog steeds erg vertrouwd aan. Heb je het hoofdverhaal gespeeld, dan is het allemaal gesneden koek voor je. Keerzijde hiervan is wel dat het eigenlijk weinig verrassend is wat je voor je kiezen krijgt. Je hebt dezelfde soort zij-missies, dezelfde soort vijanden en meer. Plus dat het verhaal ook letterlijk niet al te veel om het lijf heeft. Als je ervoor gaat om het hoofdverhaal zo snel mogelijk af te ronden, dan ben je met een ruime drie uur wel klaar. Ben je een echte verzamelaar en wil je alles in deze uitbreiding doen? Dan ben je bij elkaar ongeveer zo’n vijf tot zes uur bezig.

Tussendoortje

Dat is op zich prima voor een tussendoortje als dit, want zo voelt het ook aan. Je krijgt nieuwe en tevens betere wapens en ook kan je meer skill punten verdienen, maar je krijgt bijvoorbeeld geen nieuwe skills om vrij te spelen. Wil je zelf iets meer uitdaging, dan is het aan te raden om deze uitbreiding niet op het allerlaagste niveau te spelen. Zeker daar je ook qua vijanden niks nieuws zal tegenkomen en anders rol je overal toch eenvoudig doorheen. Mis je echt iets als je deze uitbreiding overslaat? Naar mijn idee niet en dat is toch enigszins jammer.

Conclusie

We hebben nu eigenlijk al antwoord gegeven op de vraag of het de moeite waard is om de DLC aan te schaffen als je niet over een Season Pass beschikt. In ieder geval niet gelijk, je mist namelijk betrekkelijk weinig. Je krijgt weliswaar een nieuw gebied voor je kiezen, maar het oogt allemaal niet heel veel anders dan hetgeen je al kent. Is deze uitbreiding dan slecht? Nee, dat zeker niet, want de gameplay op zich steekt nog steeds prima in elkaar. Technisch houdt de game zich daarbij ook beter staande met de updates die inmiddels zijn doorgevoerd dus in dat kader is de uitbreiding prima. Kortom, het is weinig verrassend en je mist op zich niks, maar je betaalt hier los slechts een tientje voor en dat is niet veel. Hierdoor kan het geen kwaad om het aan te schaffen als je toch enorm geniet of genoten hebt van de game.