DLC Special: Assassin’s Creed: Origins – The Curse of the Pharaohs – Met het vorig jaar verschenen Assassin’s Creed: Origins kregen we een groots en episch avontuur voorgeschoteld in de wereld van het Oude Egypte. Velen hebben inmiddels ongetwijfeld al het avontuur van Bayek afgerond, maar daarmee is het nog niet over. In de tussentijd hebben we zelfs al twee verschillende uitbreidingen voorbij zien komen. Eerst mochten we ons tegoed doen aan de uitbreiding: The Hidden Ones. Daarna konden we nog vrij rondlopen in het Oude Egypte via The Discovery Tour. Nu zijn we aangekomen bij de volgende uitbreiding: The Curse of the Pharaohs. Zoals de titel al min of meer weggeeft, krijgt Bayek het hier aan de stok met een aantal goden uit het Oude Egyptische rijk. Een bovennatuurlijk lastige uitdaging, maar wel één die Bayek moet aangaan om ook dit weer tot een goed einde te brengen.

Let op: deze special bevat spoilers.

De vloek van de farao’s

Het verhaal speelt zich enige tijd na het verhaal van Assassin’s Creed: Origins af en ditmaal rond de stad Thebes. In dit gebied worden de bewoners namelijk geteisterd door de vloek van de farao’s. Deze vloek spreidt zich uit over de bewoners van het gebied die er onder lijden en dus wil Bayek hier iets aan doen. Onmiddellijk na zijn aankomst merkt Bayek al dat hier het één en ander aan de hand is. Hij komt direct in aanraking met een occulte verschijning van een god die hij moet verslaan. Daar blijft het niet bij, want later zal hij (en jij als speler dus ook) meer van dit soort verschijningen treffen. De aanleiding van alle rampspoed moet gezocht worden bij een mysterieus relikwie en daar moet Bayek dus achteraan.

Achnaton

Dit avontuur speelt in op de regeerperiode van farao Achnaton. Deze farao was onder andere getrouwd met Nefertiti. Daarnaast kreeg Achnaton ook nog een zoon, de bekende farao Toetanchamon. Een andere belangrijke naam is die van Ramses de Grote en die mag zeker niet onbenoemd blijven. Zonder spoilers weg te geven, kunnen we verklappen dat deze grote namen uit de Egyptische geschiedenis een bepaalde rol zullen spelen binnen dit verhaal. Hier wordt duidelijk dat de Oude Egyptenaren vroeger meerdere goden aanbaden. Achnaton en Nefertiti wilden hier verandering in brengen. Anders dan het aanbidden van meerdere goden (Polytheïsme) wilde Achnaton dat de Egyptenaren slechts één god gingen aanbidden (Monotheïsme); Aton. Aton, de zonneschijf, was de enige god waarin de Oude Egyptenaren moesten gaan geloven.

Deze verandering ging vooral gepaard met veel geweld. Dat is Bayek op z’n lijf geschreven die er zijn hand niet voor omdraait om een vijand meer of minder om te leggen. Daar zitten ook weer nieuwe vijanden tussen, zoals de wachters van Anubis. Daarbij is de level-cap opgeschroefd naar 55, waarbij de spelopzet hetzelfde blijft. Moeilijkere vijanden van een veel hoger niveau kan je in het begin dus beter mijden. Daarom is het verstandiger om eerst verschillende zij-missies of andere activiteiten op te pakken. Als je ook het verhaal van The Hidden Ones gespeeld hebt, begin je vanaf 45. Ben je nog niet zover, dan kan je jezelf vanaf je laatste savegame boosten naar level 45. Je speelt dan door tot maximaal level 55.

Het hiernamaals

Dat is dus een ophoging van 10 levels en het zal behoorlijk wat tijd kosten eer je bij level 55 bent. Gedurende je tocht om je einddoel te bereiken, reis je door prachtige kleurrijke werelden heen. Daarbij verblijf je niet alleen op aarde, zo zal je ook regelmatig het hiernamaals kunnen betreden. Deze speciale gebieden staan op de kaart aangeduid met het symbool van de Nijlsleutel. Je zult vaak deze gebieden binnentreden om daarin missies te voltooien. Net zoals in de gewone speelwereld, tref je ook hier weer verschillende vijanden aan, zoals de eerder genoemde Anubis wachters. Ook tref je subtiele verwijzingen naar Anubis aan, de god die in het Oude Egypte de doden beschermde. Naast de Anubis wachters krijg je hier tevens te maken met levensgrote schorpioenen. En als laatste lopen deze gebieden ook nog over van de activiteiten en missies, zoals je van de game gewend bent.

De schorpioenen zijn hierin ook weer een verwijzing naar de geschiedenis van Egypte. Deze dieren konden vroeger namelijk een behoorlijke plaag zijn voor de Oude Egyptenaren. Met name de gebieden in het hiernamaals waarin je deze dieren treft, zien er prachtig uit. De eerder geroemde kleurrijke opzet komt met name hier goed naar voren. Het biedt ook een welkome afwisseling tegenover de gewone speelomgeving waar je ook in rond kan dwalen. Je komt ondertussen langs een aantal beroemde bouwwerken, zoals de tempels van Luxor en van Karnak. Ook de tempel van Hatsjepsoet – die uitgehakt is in de muur – mag niet onbenoemd blijven. De grootste trekpleister blijft echter de beroemde Vallei der Koningen, waar je minstens één unieke locatie aandoet. Welke dat is zullen we hier niet verklappen.

Nieuwe vaardigheden en meer

Er valt binnen de wereld dus genoeg te doen en te beleven waarbij je zoals eerder genoemd ook weer in level kan en moet stijgen. Daaraan gekoppeld kan je weer nieuwe vaardigheden vrijspelen plus dat je ook weer nieuwe materialen moet gaan zoeken om je outfit en attributen te verbeteren. Je kan jezelf daarbij in nieuwe pakjes hijsen en je kunt in totaal elf nieuwe wapens verdienen. Dus voor de verzamelaars onder ons is er weer genoeg te doen in deze uitbreiding, mede dankzij de vele uitroeptekens die je op de kaart treft.

Conclusie

Gedurende het spelen van deze uitbreiding hebben we ons erg vermaakt. In alles is dit een duidelijke verbetering ten opzichte van The Hidden Ones. Dat zit hem sowieso in de veel langere speelduur. Afhankelijk van wat je allemaal doet, ben je gemiddeld wel een uur of vijftien kwijt. Gedurende die tijd ben je meerdere malen door diverse mooi vormgegeven werelden gereisd. Daarbij heb je ook nog eens een aantal unieke locaties aangedaan én je hebt nieuwe vaardigheden, wapens en outfits om vrij te spelen. Technisch gezien hebben wij ook vrijwel geen last gehad van mankementen die ons parten speelde. Neem tot slot nog het interessante verhaal met de nieuwe vijanden (waaronder de farao’s zelf) die je moet bevechten. Wat ons betreft is deze uitbreiding absoluut de moeite waard, ook om los voor €19,99 aan te schaffen.