We merken het aan de reacties dat de spanning tussen de fans van Call of Duty: Modern Warfare 3 en Battlefield 3 toe neemt. In plaats van de eindeloze fanboy discussie aan te gaan hebben we besloten het deze keer iets anders te doen. Met nog ongeveer drie maanden te gaan tot de release van deze twee giganten, laten we beide partijen tegen elkaar strijden met wat we al gezien hebben qua verhaal, graphics, engine en meer. De eerste ronde is voor Modern Warfare 3 om zich van zijn beste kant te laten zien, de volgende ronde is Battlefield 3 aan de beurt om terug te mogen slaan.

Nvdr: Serieus discussiëren over dit onderwerp is hier toegestaan, maar hou het netjes. Flamewars, gescheld en niet beargumenteerde willekeurige uitspraken worden niet gewaardeerd.

The record

De Call of Duty reeks is een veteraan in het First Person Shooter genre en heeft in de loop der tijd een flinke reputatie en fanbase opgebouwd. Met Modern Warfare 3, de nieuwste Call of Duty, wil Activision dit succes voortzetten en dat doen ze met het volgende:

  • Titel: Modern Warfare 3
  • Ontwikkelt door: Sledge Hammer Games, Raven Software, Infinity Ward
  • Uitgegeven door: Activision
  • Serie bestaat sinds: 29 oktober 2003
  • Hoeveelste deel in serie: Achtste, exclusief uitbreidingen 
  • Draait op: IW Engine 4.0
  • Bevat de volgende gamemodi: Singleplayer, Survival Modus, Multiplayer
  • Releasedatum: 8 november 2011

Het verhaal

Call of Duty staat nou niet bepaald bekend om een sterk verhaallijn, maar meer om de verslavende arcade-achtige knal-alles-en-iedereen-overhoop stijl. Desalniettemin zal ook deze game wel weer een verhaal hebben wat natuurlijk niet kan ontbreken. Modern Warfare 3 zal direct verder gaan waar Modern Warfare 2 stopte en zal voor het merendeel bekende personages bevatten zoals ‘Soap’ MacTavish, John Price en Nikolai. Ook nieuwe speelbare personages zijn toegevoegd zoals Derek ‘Frost’ Westbrook en Sandman, twee Delta Force soldaten die zich in New York bevinden.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien in de eerste trailer van Modern Warfare 3, zal de game zich afspelen over een veel groter deel van de wereld. De Russische Federatie zal de invasie in Amerika voortzetten, maar delen van de game zullen zich ook afspelen in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Moskou, Dubai, Sierra Leone en tot slot Somalië. Of dit alle locaties zijn is nog niet bekend, maar het is wel zeker dat Activision met dit deel een stuk meer variatie brengt.

Graphics

Call of Duty: Modern Warfare 3 draait op de IW Engine 4.0, dezelfde engine die gebruikt werd voor Call of Duty: Modern Warfare 1 én 2. De engine is in de tussentijd getweaked en ziet er wel wat beter uit, maar het valt niet te ontkennen dat de engine wel deels verouderd is. De eerste screenshots en beelden van Modern Warfare 3 zijn al vrijgegeven, dus oordeel zelf en bekijk deze hieronder. De uitgelekte concept art van een tijd geleden is hier te bekijken.

Wat hier opvalt is dat Activision erg zorgvuldig is met wat ze vrijgeven qua screenshots. Normaliter staat de mediakit voor de pers bomvol met screenshots, trailers en meer, maar die van Modern Warfare 3 bevat momenteel slechts vier screenshots die toevallig allemaal vanuit CGI perspectief genomen zijn.

Ter vergelijking hebben we een in-game screenshot geplaatst waarin een sniper gebruikt wordt, waar we al zien dat het er iets minder indrukwekkend uit ziet. Wel zien we in de gameplay beelden dat Infinity Ward een hoop meer heeft gedaan met de belichting en de special effects, om toch nog het maximale te halen uit deze engine.

Of het genoeg zal zijn om twijfelaars over de streep te trekken weten we niet, maar de graphics en het verhaal zijn niet het enige wat een game kan maken of breken, zeker niet bij Call of Duty.

http://youtu.be/esaT-_h8wl8

Survival Mode

De Call of Duty reeks moet het namelijk al tijden hebben van haar vrij verslavende multiplayer en andere gamemodi. We moeten eerlijk bekennen dat we vrij weinig plezier heb gehad in de singleplayers van de afgelopen CoD-games, maar de zombie- en spec ops modi konden ons altijd wel vermaken, evenals de snelle multiplayer. Omdat het hier om een Modern Warfare game gaat zal er geen zombie modus in deze game zitten, maar de Spec Ops modus is wel weer terug.

We hebben helaas nog vrij weinig gezien van deze modus en weten dus ook niet of we nu echt diverse missies kunnen gaan verwachten net als in Modern Warfare 2 die je binnen een bepaalde tijd moet voltooien voor de hoogste score, of dat we alleen de al getoonde Survival Mode krijgen. Deze modus die getoond werd tijdens de talkshow Late Night with Jimmy Fallon is eigenlijk het beste te vergelijken met een zombie modus zonder hersendode monsters met een afwijking. De gameplay van deze modus is hieronder te bekijken voor een iets duidelijker beeld.

Iets wat ons niet gelijk was opgevallen is dat de vijanden minder statisch neer gaan. Zo zien we bijna op het einde dat een gewonde soldaat neer gaat, een stukje kruipt en vervolgens weer probeert op te staan, iets wat we niet vaak gezien hebben in Call of Duty buiten de singleplayer.

Multiplayer

Tot slot is er dan de multiplayer, de modus waar het de meeste Call of Duty fans om te doen is. Helaas is dit ook de modus waar nog het minst over bekend is en de enige modus waar we nog totaal geen beelden van hebben mogen bezichtigen. Wat we wel weten is dat Activision met de Modern Warfare 3 multiplayer de CoD multiplayer ervaring volledig vlekkeloos wil krijgen. Dit doen ze onder andere door diverse mensen de game te laten testen tot elke kleine bug en klacht verwerkt is.

Tevens zal deze multiplayer een stuk groter zijn vanaf het begin, wat het minder noodzakelijk maakt om map packs aan te schaffen. Het laatste gerucht ging dat de game vanaf de launch al een totaal van 23 maps zou bevatten, exclusief eventuele DLC.

Iets wat vrij recent bekend is gemaakt is dat Activision er alles aan doet om het campen te voorkomen in de game door de maps klein te houden en weinig plaatsen te bieden waar je jezelf kan verstoppen om onschuldige voorbijgangers neer te kaallen.

Ding! Round’s up

Momenteel is dit alles wat we weten over Call of Duty: Modern Warfare 3 en is het wachten op meer info van Activision. Dit betekent dus ook het einde van deze eerste ronde die we volledig aan Modern Warfare 3 hebben gewijd, de volgende ronde is Battlefield 3 aan de beurt en daarna bekijken we welke van de twee partijen tot nu toe de beste kans van slagen heeft. Eén ding is zeker, Activision zal met Modern Warfare 3 sowieso weer diverse records breken en talloze gamers gaan vermaken.