Special | De slechtst beoordeelde games op PlaySense in 2024 – Jaarlijks verschijnen er zowel goede als slechte games. Hoewel het jaar 2024 als we naar de review scores op PlaySense kijken vooral een erg goed jaar was, zijn er helaas ook games uitgekomen die ons minder goed bevielen. We hebben zoals altijd een mooi overzicht van de games die het slechtst beoordeeld werden in de afgelopen 12 maanden. De scores lopen vanaf nummer 7 naar nummer 1 van een 5.5 tot een zeer magere 3.5. In dat opzicht was 2024 een stap vooruit tegenover 2023, want toen scoorden nog 11 games een 5.5 of lager. Desalniettemin zaten er toch wel wat teleurstelling tussen afgelopen jaar. Je geheugen opfrissen? Check het hieronder.

#7 – Unknown 9: Awakening

Unknown 9: Awakening is een vreemde eend in de bijt. De game kent namelijk op een aantal vlakken best wat potentie. Zo is het verhaal bij vlagen interessant genoeg, weet actrice Anya Chalotra haar personage met sterk stemwerk goed tot leven te brengen en is de stealth gameplay vermakelijk genoeg dankzij de Stepping vaardigheid. Helaas wordt de game wel in veel aspecten geremd. Zo voelt de game op veel vlakken zoals combat, animaties en performance niet af en dat is jammer, want de setting en het universum van Unknown 9: Awakening zijn interessant. Met een prijskaartje van € 49,99 en een duur van ongeveer 15 uur krijg je op zich een substantiële game, ware het niet dat de kwaliteit te wensen overlaat.

Check hier de Unknown 9: Awakening review

#6 – Disney Epic Mickey: Rebrushed

blank

Epic Mickey: Rebrushed blaast nieuw leven in een voormalige Wii-exclusive en het uiteindelijke resultaat is grotendeels geslaagd. De wereld ziet er (ondanks de duistere sfeer) best kleurrijk uit en het is een plezier om op ontdekkingstocht te gaan in de verschillende levels met je verfkwast in de hand. Ook de 2D-levels, die klassieke Disney cartoons op een originele manier tot leven brengen, zijn een hoogtepunt. Toch zitten er barsten onder die (nieuwe) laag verf: de game duurt net iets te lang om van begin tot eind boeiend te blijven én het is spijtig dat het algemene game design je vrijheid limiteert. Ons grootste probleem is toch de hoeveelheid aan bugs, met een game breaking bug als het toppunt van frustratie. Uiteraard is het geen garantie dat ook jij hiervan last zal hebben, maar de kans is er dus wel. En aangezien je geen manuele saves kan maken, is dit een groot risico. Op zich is Epic Mickey: Rebrushed een 7/10 waard, maar een game breaking bug is onvergeeflijk en daarom scoren we de game niet hoger dan een 5.

Check hier de Disney Epic Mickey: Rebrushed review

#5 – Endless Ocean: Luminous

blank

Wat een spetterende terugkeer had moeten worden voor de Endless Ocean serie resulteert enigszins in een domper. We moeten erkennen dat er zeker tijd en liefde is gestoken in Endless Ocean: Luminous; dat merk je aan het detail van de levensvormen op de bodem van de oceaan en de educatieve noot die verbonden zit aan de logs die je bijhoudt. Daadwerkelijke duikers zouden ons inzien het sentiment van Endless Ocean: Luminous zeker kunnen waarderen. Tot op zekere hoogte kunnen wij dat ook, maar dan in korte sessies. Even een uurtje een Dive spelen werkt ontzettend ontspannend en helpt om je hoofd helemaal leeg te maken, maar de Story modus is ronduit tergend om te spelen vanwege de laadtijden en kent een vreemde vorm van progressie. Ook was het leuk geweest als er wat meer vrij te spelen was dan enkel wat andere kleurtjes voor jouw uitrusting en een paar emotes. De meeste lol zal je waarschijnlijk beleven in de Shared Dives en dan met name met een paar vrienden terwijl je een chatapp open hebt staan om met elkaar te kunnen praten. Endless Ocean: Luminous bereikt enerzijds zijn doel, maar anderzijds had het allemaal wel wat meer aangekleed mogen worden. Een gemiste kans om deze franchise écht nieuw leven in te blazen.

Check hier de Endless Ocean: Luminous review

#4 – Funko Fusion

Funko Fusion leunt sterk op de populaire formule van de LEGO-games om daarmee op veilig te spelen, maar weet niet dezelfde kwaliteit te leveren als die titels. Hoewel de gameplay op zich leuk is en er genoeg personages zijn om mee te spelen en te ontgrendelen, en de cutscènes leuk zijn, schiet de game tekort in de uitvoering. Funko Fusion gaat de mist in doordat het vaak onduidelijk is wat je precies moet doen, en de moeilijkheidsgraad ligt te hoog voor een spel dat vooral op kinderen is gericht. Voeg daar verschillende bugs en technische problemen aan toe, en je hebt een game die zeker potentie heeft, maar dit bij lange na niet waar weet te maken.

Check hier de Funko Fusion review

#3 – Crown Wars: The Black Prince

blank

Een leuke historische setting en een heerlijke sfeer: check! De basis van een geslaagde tactische RPG: ook check! Al de rest? Tja… Het is verdomd spijtig om te zien hoe Crown Wars: The Black Prince, een game met een intrigerende premisse, toch zo hard de mist in gaat. XCOM in de middeleeuwen klinkt geweldig, maar het uiteindelijke product is dat niet. Het verhaal is middelmatig tot saai en de stemacteurs leveren zwak werk af, waardoor het narratief tekortschiet. Op vlak van gameplay zien we een sterke basis (het management aspect en de tactische gameplay zijn geslaagd), maar difficulty spikes in de hoofdmissies zorgen ervoor dat je verplicht wordt om (lang) te grinden. Strooi daar nog eens een hoop (visuele) bugs en glitches over en je weet dat het kalf verdronken is. Patches kunnen dat laatste uiteraard nog enigszins goedmaken, maar zelfs dan is het moeilijk om deze game volmondig aan te raden.

Check hier de Crown Wars review

#2 – South Park: Snow Day

blank

Question Games heeft de succesvolle blauwdruk van de South Park-titels van Ubisoft volledig genegeerd, maar had dit beter niet kunnen doen. Het eerste wat meteen negatief opvalt, is dat de game in 3D wordt weergegeven, waardoor de sfeer van de serie verloren gaat. Het tweede grote minpunt is dat de vechtmechaniek stroef is en heel snel gaat vervelen. Het zeer basic leveldesign haalt de boel nog verder naar beneden en van de missies zelf word je ook niet bepaald vrolijk. Je kunt weliswaar met maximaal drie andere spelers in coöp spelen, maar dit zorgt niet voor meer speelplezier. South Park: Snow Day! is simpelweg te eentonig, zelfs wanneer je met meerdere spelers speelt.

Check hier de South Park: Snow Day review

#1 – Test Drive Unlimited: Solar Crown

blank

Zoals aangehaald, lijkt Test Drive Unlimited zijn identiteit wat kwijt te zijn. Veel dingen die de franchise geliefd maakten, zijn niet in deze game aanwezig en hier is weinig tot niets voor in de plaats gekomen. Zo mist ook een beetje het gevoel van progressie, zoals je dat normaliter van de franchise gewend bent. De stabiliteit van de servers is een drama, kregen we te maken met framedrops, lag en ook grafisch scheert de game geen hoge toppen. Mocht de ontwikkelaar deze zaken opgelost krijgen, dan is de map daarentegen zeker een hoogtepunt. Ook over het handelingsmodel zijn we zeker te spreken en dat de AI zich op je niveau aanpast is leuk en uitdagend. Echter staan hier voorlopig nog te veel negatieve zaken tegenover om de game aan te raden. Het lage cijfer is vooral een gevolg van de frustraties om de staat waarin de game zich, bijna een maand na release, nog bevindt. Mochten deze zaken in de toekomst opgelost worden, mag je het eindcijfer gerust maal twee doen.

Check hier de Test Drive Unlimited: Solar Crown review