Preview | Atomfall – Als we het over nucleaire rampen hebben, dan zal bij vrijwel iedereen Tsjernobyl als eerste opkomen. Het is immers de meest bekende ramp uit onze moderne geschiedenis, waar veel verhalen over zijn verteld, films van zijn gemaakt, series, games en nog veel meer. Het is echter lang niet het enige wat mis is gegaan, zo heb je ook het Windscale incident in Noord-Engeland uit 1957. Dit vormt nu het decor voor een nieuwe titel van ontwikkelaar Rebellion Developments, die we eind deze maand mogen verwachten. We konden er recent een uurtje mee aan de slag en we vertellen je er in deze preview graag meer over.
Ontsnap uit de quarantaine zone
De game speelt zich af in een alternatieve geschiedenis en plaatst je in 1962 in de quarantaine zone rondom de kerncentrale. Ook in deze game heeft de ramp zich afgespeeld, maar dan wel met andere gevolgen. Als speler zal je te midden van een afgesloten gebied geplaatst worden, waar je te maken krijgt met een aantal verschillende gevaren. Het uiteindelijke doel is om te ontsnappen uit het gebied, maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Hoewel het einddoel van de game duidelijk is, is de route ernaartoe volledig aan de speler. De ontwikkelaar presenteert je namelijk een non-lineair avontuur, waarin je alle vrijheid krijgt om situaties aan te pakken.
In de previewversie die we speelden werden we zo’n drie uur in de game gedropt zonder verdere instructies. Normaliter kan dat best verwarrend zijn, maar Atomfall is dusdanig opgebouwd en compact, dat je door de omgeving te exploreren vanzelf doelen krijgt om na te jagen. Zo kwamen we al snel bij een mooi herenhuis, waar een wat verwarde vrouw binnen rondliep en het telkens over haar bediende had. Die was natuurlijk nergens te vinden, maar wel wist de vrouw te vertellen dat hij naar de dam was gegaan voor iets. De logische vervolgstap was nadien om de dam te bezoeken en daar vonden we de bediende inderdaad, weliswaar levenloos.
Met een brief op zak, geloot van zijn lichaam, trokken we weer terug naar de vrouw om haar het slechte nieuws te brengen. Interessant is echter dat dit de volgorde is die wij hebben gevolgd, maar dat de brief die we op het lijk vonden, zo geformuleerd is dat andere spelers zomaar juist het lijk als eerste zouden kunnen vinden en dán pas de vrouw bezoeken. Dit toont direct aan dat de structuur non-lineair is, waarbij de ontwikkelaar zelf al meermaals heeft aangegeven dat de hele game zo is ingericht. Met het idee dat een eenvoudige quest als deze al op een verschillende volgorde kan verlopen, zal elke speler echt een eigen unieke ervaring hebben en dat maakt dat Atomfall een hele vrije game is.
Op onderzoek, vechten en de wereld verkennen
Atomfall vertelt een verhaal en hoewel lang niet alle vragen beantwoord zullen worden, zo geeft de ontwikkelaar aan, zal het in grote lijnen vooral leiden tot een avontuur waarin je doet waar je zin in hebt. Hoewel de map die we betraden groots oogt, blijkt het in de praktijk relatief compact te zijn. Dankzij het goede design krijg je echter nooit de indruk in een kleine wereld rond te lopen. Overigens beperkt de game zich niet tot een map, want er zijn verschillende poorten die je weer naar andere open gebieden brengen. Nu hebben we lang niet alles gezien, maar de totale omvang lijkt daarmee toch wel behoorlijk substantieel te zijn.
In deze wereld valt genoeg te vinden en het is maar net welke quest je interessant vindt en welke niet. Je bent daar geheel vrij in, net zoals in de volgorde waarop je de stappen in een quest neemt. Afgaande op ruim een uur spelen neemt de game je niet bij de hand, afgezien van de gebruikelijke tutorialzaken, wat je echt een gevoel van vrijheid geeft. Dit zou het mysterieuze in de hand moeten werken, waardoor je continu op onderzoek uit blijft gaan en nieuwe hoekjes van de wereld gaat verkennen. Er ligt meer verborgen dan met het blote oog te zien, dus met dat idee hebben we de indruk dat de totale speelduur al snel in de tientallen uren zal lopen.
Om je daarin wat uitdaging te bieden krijg je te maken met gevaarlijke omgevingen. Zo zijn er gemuteerde wezens te vinden die je direct aanvallen als ze je zien. Ook zijn bepaalde gebieden niet toegankelijk of erg gevaarlijk vanwege giftige gassen of andere substanties, die niet goed voor de mens zijn. Daarnaast is er een sekte in het gebied actief en die vallen iedereen aan die niet bij hen hoort en dat vaak in grote getale, waardoor jezelf tegen hen verweren best lastig kan zijn. Je hebt wel vuurwapens tot je beschikking, maar munitie is beperkt want het betreft hier Engeland – in tegenstelling tot de VS is het gebruik van wapens dus helemaal niet zo gebruikelijk.
Interessant is ook dat je naast de sekte het leger tegen kan komen. Die zijn argwanend, maar zullen je niet zomaar aanvallen, tenzij daar een aanleiding toe is. Buiten dat kun je overal in de wereld allerlei NPC’s tegenkomen die nuttige informatie voor je hebben, je op onzinnige quests sturen of je tegenwerken. Het is aan jou om op hun vraagstukken of opmerkingen in te gaan, misschien levert het wat op, misschien ook niet. Belangrijker nog: je weet nooit of je ze kan vertrouwen en dat maakt dat je toch wel eenzaam bent in de wereld die de game je presenteert. Daarbovenop tref je nog her en der typische Britse telefooncellen aan, waar je iemand spreekt die buitengewoon cryptisch is. Lang verhaal kort: het is een mysterieuze bedoeling.
Voorlopige conclusie
Atomfall heeft een goede indruk achtergelaten. De mysterieuze situatie en speelwereld met dito personages maken dat de game de drang naar verder onderzoek aanwakkert. De presentatie is prima met typische Britse dorpjes afgewisseld met ruige natuur en nederzettingen van de sekte, waardoor elk gebied weer anders en fris aanvoelt. De gameplay zelf is erg op survival gericht, waarbij je de keuze hebt uit een subtiele stealth aanpak of harde actie, of domweg ontwijken. De volgorde van quests is ook vrij in te vullen, waardoor je letterlijk een eigen avontuur zal beleven en dat alles lijkt in technisch opzicht ook goed samen te komen. Nu hebben we de game slechts een ruim uurtje kunnen spelen, maar het heeft indruk gemaakt. Rebellion Developments kennen we van de Sniper Elite-games, wat prima titels zijn, maar Atomfall lijkt in elk opzicht die nieuwe stap vooruit te zijn. Of dat het daadwerkelijk is, zullen we op 27 maart kunnen ervaren.
Erg veel zin in deze game!
Ja, deze game, daar kijk ik ook wel naar uit.
Vind je het heel erg als ik op de reviews van Asmongold, ACG of LD wacht.
Aangezien er al heel erg raar met cijfers gegooid wordt hier,
– een 7.5 voor Veilgard. (te hoog)
– een 6.5 voor Stalker 2 (te laag)
– een 9 voor Indy (veel te hoog)
– een 8 voor Avowed (veel te hoog)
Veilgard is nu al gratis verkrijgbaar bij PS plus en dan ben je zelfs blij dat Sonic en TNMT er ook bijzitten.
Stalker 2 was en is een meesterwerk. Zatten wat kleine bugs in en A-Life 2.0 werkte niet. Speelde ik toch liever dan Indy.
Indy nostalgie en jeugd sentiment.
Zatten wat kleine bugs in en de AI was echt slecht.
Avowed uit 2025…. Zucht. Je kan beter Oblivion uit 2006 of Skyrim uit 2011 gaan spelen.
Ik speel graag de beste versie in juni op de ps5 pro. Zin in!
@Anoniem-5996: Da vinde gij. N’en aander die vin wir wa aanders.
De combat ziet er even houterig uit als fallout 15 jaar geleden.
verwacht toch meer in 2025.
@Anoniem-710: wat lul je nou man. Fallout is nog tig keer houteriger.
@Anoniem-5996: precies dit. Laat die boelers hier maar denken dat ze verstand van zaken hebben. Wanneer je mensen kent die het werkelijk hebben hoef je hier iig niet te zoeken er na.
@Anoniem-6880: ga weg dan en keer niet terug, alsjeblieft.
@Anoniem-6110: en lies of p is nóg houteriger.
@Anoniem-5996: Een review is compleet subjectief. Elke reviewer (of wie dan ook) mag een game welk cijfer dan ook geven. Tussen de 1 en de 10. Elk cijfer is prima omdat het een mening is.
@Anoniem-6880: Wat doe je hier dan ?
@Anoniem-5996:
Jij snapt niet helemaal wat een review is volgens mij.
Maar goed, het gros van de gamers snapt dat niet.
Deze lijkt me echt heel tof.
@Anoniem-5996: Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik ben het wel eens met het rijtje review cijfers zoals je die opsomt. Anderen zijn het er weer totaal niet mee eens. Gelukkig komen we allemaal weleens een game tegen die geweldig is en die ons heel erg kan boeien. Nu maar hopen dat Atomfall zo’n game is. Ik ben erg nieuwsgierig naar de game, dus ik zie er wel naar uit.
@Anoniem-5996: Maar dat vind jij. En waarom reageer je dan op deze site?
@Anoniem-5996: Asmongold vind ik ook 3 keer niets, met KCD2 was hij ook weer veel te kort door de bocht.
@Anoniem-5996: als er 1 iemand is die ik niet vertrouw dan is het die mongol van een asmagold wel wat een swerver is dat
@Anoniem-8350/a<: die asmagold is gewoon een zwerver sorry hoor maar zijn mening kan ik echt niet serieus nemen maar kennelijk zijn er mensen die dat wel doen
@Anoniem-6880: wat kom je dan doen hier rot dan ook gewoon op
@Anoniem-5996: dus jij laat je mening af hangen van paar YouTubers zelf heb je dus geen inzicht of je iets tof vind of niet
Reviews zijn prima maar wat moet ik er verder mee ? Of je een game leuk vind of niet is zo persoonlijk. Goede of slechte games bestaan niet, er bestaan alleen maar games die je goed of slecht vind.
Klinkt goed allemaal. Begin steeds meer zin in deze game te krijgen
Gamepass day 1
@Anoniem-2364:
Ga hem toch op de ps5 spelen 🙂
Ik open deze site nu voor het eerst op m’n telefoon ipv laptop met add blocker. Wat een verschrikking al die advertenties!
@Anoniem-7292: Voor zwervers is het erg moeilijk om een gamer te zijn. We hebben helaas nog steeds geen mobiele PS5 of XSX. Ik denk dat je je vergist en dat de persoon die je bedoelt, gewoon in een huis woont.
Ik heb heel veel zin in Atomfall, lekker spelen vanaf mijn X-doos, en dat is toch heel iets anders dan een kartonnen doos!
@Anoniem-5921: Goede en slechte games bestaan niet? Mwoah, leg The Lord of the Rings: Gollum eens naast Kingdom Come Deliverance en beweer het dan nog eens.