Special | De best beoordeelde games op PlaySense in 2024 – Jaar in, jaar uit verschijnen er games. Aan het einde van het jaar maken we dan natuurlijk de balans op en bepalen we of we een goed of minder goed jaar hebben gehad. Waar 2023 echt uitstekend was, mochten we ook in 2024 zeker niet klagen. We hebben het hele jaar door prachtige games zien verschijnen en een gedeelte daarvan hebben we natuurlijk op PlaySense van een beoordeling voorzien. Nu het einde van het jaar in zicht is, blikken we zoals altijd terug op de games die dit jaar bij ons de beste beoordelingen hebben gekregen.

In totaal zijn er 14 games geweest die een score van 9.0 of hoger hebben gekregen, waarvan de top 3 in dit artikel zelfs een 9.5 kreeg. Met andere woorden: veel goede games dus en dan te bedenken dat er ook nog een sloot games is verschenen die een 8.0 of 8.5 kregen. De lijst wordt eindeloos als we die ook allemaal zouden meenemen, maar desalniettemin eervolle vermeldingen voor de games met een 8.5: Helldivers 2, Warhammer 40,000: Space Marine 2, Mario & Luigi: Brothership en Dragon Quest III HD-2D Remake.

#14 – Dragon Ball Sparking! ZERO

Na meer dan 17 jaar waren de verwachtingen hoog en was de kans op tegenvallen dus ook best groot. Toch is het de ontwikkelaars gelukt om die verwachtingen te overstijgen, en bewijst Sparking! ZERO meer dan een waardig vervolg te zijn op de geliefde Budokai Tenkaichi-games. Het spel biedt niet alleen de perfecte balans tussen toegankelijkheid en diepgang, maar weet ook de anime-look en -feel op verbluffende wijze tot leven te brengen. Met een indrukwekkend roster van 182 verschillende personages bij release, kunnen fans zich verheugen op talloze epische gevechten.

Check hier de Dragon Ball Sparking! ZERO review

#13 – Super Mario Party Jamboree

blank

Nintendo maakt met Super Mario Party Jamboree zijn beloftes waar. De game biedt meer content dan welk eerder deel dan ook. De zeven spelborden hebben verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor er voor ieder wat wils is. De minigames zijn over het algemeen leuk, maar degene die gebruikmaken van motion controls zijn vaak vrij eentonig. Jamboree is geweldig als je tegen drie andere menselijke spelers speelt, maar moet in singleplayer iets inboeten aan speelplezier. Dit komt doordat de CPU-gestuurde tegenstanders af en toe zeer domme beslissingen maken. Buiten de spelborden valt er meer dan ooit tevoren te doen. De extra modi komen goed tot hun recht en bieden je veel variatie. Super Mario Party Jamboree is niet perfect, maar het is wel het leukste deel in de serie en biedt bovendien de meeste content.

Check hier de Super Mario Party Jamboree review

#12 – Sonic X Shadow Generations

blank

Sonic X Shadow Generations is een prachtig pakket voor elke liefhebber. Niet alleen is het weer een groot genot om Sonic Generations te spelen, maar de nieuwe content met Shadow is meer dan geslaagd. Het verhaal van Shadow is erg interessant, en de keuze om dit te combineren met Sonic Generations is een schot in de roos. De levels met Shadow zijn werkelijk een genot, wat het des te jammerder maakt dat er niet meer beschikbaar zijn. Met mooie graphics, een geweldige soundtrack en heerlijk gevarieerde gameplay is Shadow Generations zeker de moeite waard. Omdat je voor een mooie prijs twee games in één krijgt, is er weinig reden om deze titel aan je voorbij te laten gaan.

Check hier de Sonic X Shadow Generations review

#11 – Metaphor ReFantazio

blank

Heeft Studio Zero met Metaphor: ReFantazio het wiel opnieuw uitgevonden? Nee, allesbehalve. De game leent erg veel van de Persona-serie en maakt er vervolgens ook goed gebruik van. De fantasy-setting van Metaphor is dan ook weer eens wat anders dan weer in de schoenen stappen van een scholier. Het Archetype-systeem is goed uitgewerkt en zodra je er aan gewend bent en weet wat te doen bij specifieke tegenstanders, is het zelfs met vlagen vermakelijker dan de demonen in bijvoorbeeld Persona. De game draait als een zonnetje, is erg prettig om naar te kijken en speelt ook nog eens heel erg lekker weg, wat niet bepaald goed was voor onze nachtrust hier en daar. Metaphor: ReFantazio is een ijzersterke JRPG die je als liefhebber van het genre absoluut moet spelen.

Check hier de Metaphor ReFantazio review

#10 – Like a Dragon: Infinite Wealth

blank

Je denkt haast dat een turn-based RPG niet beter kon sinds de lancering van Yakuza: Like a Dragon, maar Ryu Ga Gotoku heeft met Like a Dragon: Infinite Wealth ons ongelijk bewezen. Deze RPG biedt namelijk een supertoffe, nieuwe setting met een meeslepend verhaal aan en combineert dat met een 2.0 versie van de diepgaande turn-based combat die in zijn voorganger werd geïntroduceerd. De toon weet drama en vermaak perfect te balanceren en dat komt mede door de fantastische cast aan personages. Een idiote hoeveelheid aan substories en (niet echt mini-)games brengen tientallen uren extra speelplezier ter tafel en het wordt afgemaakt door een ijzersterke audiovisuele presentatie. Op een paar kleine technische zaken na hebben we eigenlijk niks te klagen. Het grootste probleem is dat je extra moet betalen voor de bekende New Game+ modus, maar al met al zijn dat kleine smetjes op een verder uitstekende game die je als Yakuza- en/of RPG-fan gespeeld móet hebben.

Check hier de Like a Dragon: Infinite Wealth review

#9 – Tekken 8

blank

Sinds Tekken 5 hebben we niet meer zoveel plezier beleefd aan een Tekken-game dan met dit nieuwe deel. Tekken 8 is een fighting game die ontzettend weet te vermaken. Het is indrukwekkend wat de game te bieden heeft: offline content waar je je vingers bij aflikt, een geweldige presentatie, mooie graphics, een goede soundtrack, uiterst fijne gameplay en een uitstekend basis roster aan personages. De nieuwkomers hier zijn meer dan geslaagd en het Heat systeem zorgt voor de nodige verfrissing in de iconische Tekken gameplay. Online spelen werkt eindelijk naar behoren wat een fijn punt is, maar vergeleken met andere vechtgames van deze tijd zou het nog wel wat beter kunnen. Desalniettemin mag Tekken 8 zich een koning binnen het genre noemen.

Check hier de Tekken 8 review

#8 – Persona 3 Reload

blank

Persona 3 Reload is zeker geen gemakzuchtige remake. Het verhaal is natuurlijk nog hetzelfde als in het origineel, maar er zijn waardevolle toevoegingen gedaan, zoals nieuwe scènes, dialogen, stemmenwerk en mechanics. De gameplay kent genoeg variatie dankzij de wisselwerking tussen het sociale simulatiegedeelte en het verkennen van Tartarus, waardoor je je zelfs na tientallen uren nog steeds niet zult vervelen. De soundtrack is absoluut prachtig, en het spel is voorzien van verbeterde graphics en een visuele presentatie in lijn met Persona 5. De enige kritiek die op dit spel te geven is, is dat het jammer is dat de FES- en Portable-content niet aanwezig is, en fans hier mogelijk later nog voor moeten betalen. Niettemin is Persona 3 Reload niet alleen een must-have voor Persona-fans, maar ook voor turn-based RPG gamers die nog nooit eerder Persona hebben gespeeld.

Check hier de Persona 3 Reload review

#7 – Final Fantasy VII Rebirth

blank

Final Fantasy VII Rebirth zet het avontuur van Final Fantasy VII Remake voort en weet hierin ook het hoge niveau aan te houden. Of je nu het origineel hebt gespeeld of niet: het verhaal is een spannende, grappige en emotionele rit met heel wat gevarieerde scenario’s en nieuwe plotwendingen. De combat is opnieuw heel snel en soepel, met nieuwe toevoegingen die het systeem nog beter maken dan het al was. Je krijgt ook voldoende kansen om deze te benutten, want er staan weer heel wat leuke baasgevechten op je te wachten! Naast het hoofdverhaal zijn er ook voldoende zijmissies, activiteiten én minigames om je mee bezig te houden en ook deze zijn geslaagd, al moet je er wel de ‘leegte’ van sommige open gebieden bij nemen. Die gebieden zien er overigens sfeervol uit, maar grafisch had het toch wel beter gekund. Gelukkig is er een prachtige soundtrack die het middelmatige uitzicht van meer kleur voorziet.

Check hier de Final Fantasy VII Rebirth review

#6 – Hi-Fi Rush

blank

Tango Gameworks laat met Hi-Fi Rush zien dat een grote ontwikkelaar ook een ‘kleinere’ game kan maken die nagenoeg dezelfde kwaliteit biedt als menig full priced-games van vandaag de dag. De gameplay is heel vet, grafisch ziet het er tof uit en ook qua content valt er weinig te klagen. Alle aspecten van de game zijn tot in de puntjes uitgewerkt en de algehele sfeer is heel tof. De game doet qua gameplay eigenlijk niets bijzonders, maar de toevoeging van ritme-mechanieken zorgen ervoor dat Hi-Fi Rush toch frisser aanvoelt dan het daadwerkelijk is. Er zijn wel wat kleine minpuntjes te benoemen, maar deze zullen het speelplezier zeker niet in de weg staan. PlayStation-fans mogen Microsoft erg dankbaar zijn dat ze Hi-Fi Rush nu ook kunnen spelen, want dit is nog steeds één van de beste games van deze generatie die onder de paraplu van het Amerikaanse bedrijf is uitgebracht.

Check hier de Hi-Fi Rush review

#5 – Rise of the Ronin

blank

Team Ninja zet met Rise of the Ronin een erg boeiende PS5-exclusieve titel neer. Het tragische verhaal van de Blade Twins blijft van begin tot eind boeiend. Tijdens je reis kom je zat personages tegen die allemaal hun eigen motieven hebben. Doordat je keuzes moet maken, blijft het verloop van de game regelmatig een mysterie en ben je benieuwd wat voor gevolgen je keuzes zullen hebben. Het sterkste onderdeel van Rise of the Ronin is de combat die uiterst vloeiend aanvoelt. Hoewel eenvoudig in gebruik, kent het vele lagen diepgang en blijft ieder gevecht een uitdagende ervaring. Genoeg keuzes in vechtstijlen met een groot arsenaal aan wapens en meer zorgen ervoor dat iedereen zijn eigen speelstijl kan ontwikkelen. Gooi daar de vele activiteiten en missies bij in een boeiend ontworpen wereld en Rise of the Ronin staat als een huis. Wel is duidelijk dat de gameplay de prioriteit had boven graphics. Het is absoluut een mooie game, maar niet op het niveau van andere exclusieve PlayStation 5-games.

Check hier de Rise of the Ronin review

#4 – Indiana Jones and the Great Circle

Dat MachineGames een prima ontwikkelaar is, is bij velen wel bekend. Met de Wolfenstein-games hebben ze bewezen spannende avonturen te kunnen brengen. Dit doen ze nu ook met Indiana Jones and the Great Circle, wat natuurlijk een stapje omhoog is, omdat ze met een grote licentie werken. Wat dat betreft kunnen we kort zijn in onze conclusie: de game weerspiegelt perfect de identiteit van de Indiana Jones-franchise dankzij een avontuur dat in lijn van de films past, een uitstekende en sfeervolle presentatie van Indiana Jones, maar ook andere personages en een heerlijk foute antagonist. De gameplay biedt veel variatie in puzzelen, exploreren en het vechten is ontzettend vermakelijk. Met andere woorden: deze game is absoluut de moeite waard om te spelen.

Check hier de Indiana Jones and the Great Circle review

#3 – Prince of Persia: The Lost Crown

blank

Ubisoft heeft met Prince of Persia: The Lost Crown alles wat Metroidvania-games zo leuk maakt tot in de puntjes uitgewerkt en heeft daar een diepgaand vechtsysteem en verschillende verbeteringen aan toegevoegd. Het resultaat is een geweldige game die dankzij zijn 120Hz ook nog eens hemels wegspeelt. Het vechten en het platformen zijn een waar genot, en de spectaculaire baasgevechten zijn de kers op de taart. De aanpasbare moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat iedereen van het spel kan genieten en de mogelijkheid om foto’s te maken van plekken waar je niet verder kunt, is een prachtige oplossing voor een voorheen frustrerend element van Metroidvania’s. Eigenlijk is alles geniaal aan deze game. Het is simpelweg de beste Prince of Persia-titel die er op de markt is en een van de beste Metroidvania-titels die je ooit zult spelen.

Check hier de Prince of Persia: The Lost Crown review

#2 – Senua’s Saga: Hellblade II

blank

Senua’s Saga: Hellblade 2 gaat op een soortgelijke manier verder als het vorige deel, alleen is de sombere toon in deze game wat minder zwaar. Dit maakt dat de impact van de mentale issues en de gevolgen daarvan minder groot zijn. Ergens logisch gezien Senua er nu beter mee om kan gaan, maar het emotionele resultaat is hierdoor minder sterk. Dit is het enige puntje van kritiek, want het verhaal zelf, de audiovisuele presentatie maar ook het tempo en de gameplay voelen als een zeer verzorgd geheel. In dat opzicht valt er nagenoeg niets op de game aan te merken en slaagt Ninja Theory in het doel een pakkend vervolg te brengen. Als je het eerste deel gespeeld hebt, dan weet je precies wat je kan verwachten. Eerste deel niet gespeeld, doe dat dan eerst voor de best mogelijke ervaring. In beide gevallen is Senua’s Saga: Hellblade 2 hoe dan ook een must play!

Check hier de Senua’s Saga: Hellblade II review

#1 – Astro Bot

blank

Team Asobi laat met Astro Bot zien dat ze precies weten hoe je een 3D-platformer moet maken. Sterker nog, ze hebben alles wat Astro’s Playroom zo leuk maakt genomen en daar nog meer variatie en speelplezier aan toegevoegd. Het spel speelt heerlijk weg en biedt een ervaring waarin gameplay, graphics en muziek in bijna perfecte harmonie samenkomen. Het geweldige level design en de snelle pacing zorgen ervoor dat je constant op het puntje van je stoel zit, en de mid-level en eindbazen zijn stuk voor stuk enorm vermakelijk. Elke vorm van eentonigheid wordt voorkomen door de zeer gevarieerde gameplay, waardoor je simpelweg geen kans krijgt om je te vervelen. Er schieten superlatieven tekort om de nieuwste game van Team Asobi te beschrijven. Astro Bot is simpelweg één van de beste 3D-platformers ooit gemaakt.

Check hier de Astro Bot review